Belen 41. Fırka Belen Şehitler Anıtının açılış töreni düzenlenen programla gerçekleşti. Şehitler Abidesi açılış programına Hatay Milletvekili Abdulkadir ÖZEL, Belen Kaymakamı Hayrettin BASKIN, Belen Belediye Başkanı Adnan VURUCU, Belen İlçesinde İkamet eden Gaziler, AK Parti Belen İlçe Başkanı Enis GÖÇMEN, MHP Belen İlçe Başkanı Seyfullah GÜRBÜZ, CHP Belen İlçe Başkanı Fevzi YÜKSEL, Cumhur İttifakı Belen Belediye Başkan Adayı İbrahim GÜL, Millet İttifakı Belen Belediye Başkan Adayı Hayri Yüksel, Dernek Başkanları, Kurum Müdür ve Amirleri, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşti. Hasan ŞAHAN ve Mehmet Seri DOĞRU tarafından okunan Kuran-ı Kerim ve duanın ardından açılış konuşmasını yapan Belen Belediye Başkanı Adnan VURUCU yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi.
Başkan VURUCU, “İlçemiz Belen’in tarihi sayfalarında önemli bir yer tutan Belen 41. Fırka Şehitler Anıtı’nın açılış törenine hoş geldiniz diyor, emeği geçen başta Hatay Valiliğimiz ve Belen Kaymakamlığına teşekkürlerimi sunuyorum.
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümünde, böylesine anlamlı bir açılış töreninde bir araya gelmemiz, hepimiz için onur ve gurur duyma vesilesidir.
1. Dünya Savaşında Fransızlarla yaptığımız savaşlarda bizleri sırtımızdan vurarak ayaklanan Ermeni çetelerini bastırmak amacıyla görevlendirilen kahraman askerlerimizi şehit eden ve bu da yetmezmiş gibi, yaralanarak hastaneye kaldırılan askerlerimizi Ermeni doktorlar tarafından zehirlenmesiyle Şehit edilen yaklaşık 1500 vatan evladımızın defnedildiği alan olan buraya, 1916 yılında Tümen Komutanı Yarbay Musa Kazım Bey tarafından ölümlerin ordu ve halk arasında uyandırdığı büyük üzüntünün sembolü olarak, şehitlerin gömüldükleri mezarların yanına dikilmiş anlamlı bir anıttır.
Fransızların Hatay’ı işgalinden sonra Ermeniler tarafından yıkılmak istenilen bu anıt, vatansever Belen Halkının şiddetle karşı koyması ile korunabilmiş ve Hatay’ın Anavatana kavuşmasında ve 5 Temmuz 1938’de Hatay’a ilk giren Piyade Alay Komutanı Kurmay Albay Şükrü Kanatlı’nın emri ile onarılmış, 12 Eylül 1980 İskenderun 3. Tugay Komutanı Tuğgeneral Kenan Güven tarafından yeniden yaptırılmış, çevresi ise Belen Belediyesince düzenlenmiştir.
Bugün burada aslına uygun olarak yeniden restore edilen 41. Fırka Belen Şehitler Anıtı ise Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca projelendirilmesinin akabinde, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan gerekli izinlerin alınarak Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından da ihalesinin yapılarak açılışa hazır hale getirilmiştir. Buradan önceki Valimiz Sayın Erdal ATA ve Belen Kaymakamımız Abdulaziz Aydın’a emeklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyor, Bu duygu ve düşüncelerle Şehitler Abide Anıtı çevresine defnedilmiş Kahraman Şehitlerimiz başta olmak üzere, vatan toprağının kutsallığı için şehit düşen tüm Mehmetçiklerimize ve Kahraman Gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad mekanları cennet olsun.” İfadelerini kullandı.
Belen Kaymakamı Hayrettin BASKIN’da yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi.
Sayın Milletvekilim saygıdeğer Belediye Başkanım aziz Şehitleri kıymetli aileleri, saygıdeğer Gazilerimiz, saygıdeğer Belen’li hemşehrilerim, kıymetli çalışma arkadaşlarım, sevgili öğrenci kardeşlerim sözlerime başlamadan önce hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Sayın Milletvekilim kıymetli katılımcılar her anıtın her abidenin olduğu gibi bugün açılışını yapmakta olduğumuz bu abidenin de bir tarihi geçmişi, tarihsel bir arka planı bulunmaktadır. Bundan tam 105 sene evvel Osmanlı Devleti müttefikleri ile beraber Birinci Dünya Savaşına katılmış ve bir çok cephede savaşmak mecburiyetinde kalmıştır ki bu cephelerden biri de Suriye – Filistin cephesidir. Dördüncü orduya bağlı olarak bu cephede İskenderun Körfezi ile Trablusgarp arasındaki bölge savunmak ve eş zamanlı olarak İskenderun, Dörtyol, Samandağ, Kahramanmaraş vilayetlerimizde, Zeytun Bölgesi, Şanlıurfa ve Şanlıurfa Ahalisinde, vuku bulan Ermeni ayaklanmaları ve isyan hareketlerine başlamak üzere 41. tümen fırkası kurulmuştur. İşte bu amaçla kurulan ve vatan millet müdafaası esnasında şehit olan askerlerimiz anısına ilk olarak 1916 yılında Yarbay Musa Kazım Bey tarafından inşa edilen ve 2500 metre² alan üzerinde takriben 1500 şehidimizin defnedildi şimdiki toplam alanı ise 284 metre² alan üzerine şu kıymetli Abide restore edilerek son halini almıştır.
Sayın Milletvekilim kıymetli misafirler her anıt her abide bir mana taşır, bir anlam taşır ve bir mesaj verir. 41. Fırka Şehitler Abidesinin de taşıdığı en temel mesaj vatan topraklarının kolay kazanılmadığı ve kolay müdafaa edilmediği bu kutlu yolda tüm vatan evladının hayatının baharında canını feda ettiği ve tüm sevdiklerinden, dünya nimetlerinden vazgeçtiği bir fedakarlık örneği gösterdiği dolayısıyla geçmişten günümüze bizlere intikal eden vatanseverliğin yansımasıdır ve bu misyonun gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması özellikle bu tür eserlerin ihya edilerek devam etmesi hayatı bir emniyet arz etmektedir. İfade ederek, bu anıtın yapılışında emeği geçen önceki Valimiz Sayın Erdal ATA beye ve benden önceki saygıdeğer Kaymakamımız Sayın Abdulaziz AYDIN beye ve Belediye Başkanımız Adnan VURUCU’ya ve Hatay Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanımız ve emeği geçen tüm erkana çok çok teşekkür ediyorum. Sözlerime bu duygu ve düşüncelerle son verirken ezelden ebede vatan müdafaasında Şehit olan tüm Şühedaya Allah’tan rahmet diliyorum mekanları cennet olsun o yüce ve ulvi şahısları millete Şükrü şükran duygularımla anıyorum.” Dedi.