Damlacık yolu ile bulaşarak, solunum yolu enfeksiyonuna neden olan viral hastalıklarda maske kullanmak gerektiğine dikkat çeken Palmiye Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor; elleri düzenli olarak sabun ve su ile yıkamanın veya el antiseptiği kullanmanın, virüslere karşı en etkili savunma yolu olduğunu belirterek, gereksiz maske kullanımının israfa yol açacağını açıkladı.
Maske ne için kullanılır?
Maskelerin hangi durumlarda kullanılabileceğinden söz eden Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor, “Hasta olan kişilerin, virüsü başkalarına bulaştırmamaları için maske takması önerilir. Hastalar dışında ise; hastaya bakım veren sağlık personeli, hasta odasına giren temizlik personeli ve hasta ile yakın teması olan hasta yakınının maske takması doğrudur. Hasta ile teması olmayan personel ve kişilerin maske takması gereksizdir. Gereksiz maske kullanımı israfa neden olup, gerçekten maskeye ihtiyacı olanların bulamamasına neden olmaktadır. Tıbbi maske takıldığında, ağız ve burun tamamen kapanmalıdır. Islanan, koruyucu özelliğini kaybeden maskeler kullanılmamalıdır. Maskenin ön yüzüne el ile dokunulmamalıdır. Eğer dokunulursa eller yıkanmalıdır. Kullanım sırasında maskenin ağız burun bölgesinden boyun bölgesine kaydırılması bulaştırıcılığı arttıracaktır. Tıbbi maskeler tek kullanımlıktır. Çıkarıldıktan sonra tekrar kullanılmamalıdır. Maske kullanıldıktan sonra kapaklı çöp kovasına atılmalı ve eller yıkanmalıdır” dedi.
Eldiven kullanmalı mıyız?
Tek kullanımlık eldivenlerin tıbbi ortamlarda yararlı olduğunu, günlük yaşamda o kadar etkili olmadığını ifade eden Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor, “Lateks eldivenler, çok dayanıklı değildir ve günlük yaşamdaki aktiviteler için tasarlanmamıştır. Bu sebeple kolaylıkla yırtılabilir. Eldivenlerin öksüren veya hapşıran kişilerin çevreye saçtığı virüsleri toplama potansiyeli vardır. Daha sonra eldivenle yüze ve göze temas edilmesi, enfeksiyonun bulaşma riskini arttırır. Özellikle çalışma ortamlarında eldiven kullanılması; ortak kullanılan telefon, evrak, kalem gibi materyallere eldiven ile temas edilmesi; kapı kollarının, tırabzanın tutulması ile virüsler ve diğer mikroplar eldiven aracılığı ile kolaylıkla başka insanlara bulaşabilir. Elleri düzenli olarak sabun ve su ile yıkamak veya el antiseptikleri kullanmak virüslere karşı en etkili savunma yollarından birisidir. Eller su ve sabunla en az 20 saniye ovularak yıkanmalıdır” açıklamasında bulundu.