✔LENF BEZLERİ : Burun, geniz, boğaz etrafında bulunan bezlerdir. Bunlar solunum yolu ile giren mikropları yakalar ve öldürürler. Bunlara karşı antikor oluşturarak bir daha vücuda girdikleri anda onları tanırlar ve yok ederler.
✔BADEMCİKLER : Bağışıklık sisteminde özellikle ilk 4 yılda çok önemlidir. Diğer lenf bezleri ile temastadırlar. Mikropların her çeşidi ile savaşırlar.
✔TİMUS BEZİ : Göğsün üst ön bölümünde bulunur. Tiroid bezinin hemen altındadır. Bağışıklık sistemi hücrelerinin ( lenfositler ) eğitim alıp olgunlaştıkları yerdir.
✔LENF DÜĞÜMLERİ : Tüm vücuda yayılmıştır. Özellikle boyun, koltukaltı, göğüs ve karın boşluğu gibi yerlerde bulunur. Bağışıklık hücrelerinin ( T ve B lenfositleri) kümeler yaparak yerleştiği bezelerdir.
✔KARACİĞER : Anne karnındaki bebeklerin karaciğerleri bağışıklık sisteminde rol almaya başlamıştır. Bağışıklık sistemi hücrelerinin ilk üretildiği organlardandır.
✔DALAK : Vücudumuzu pek çok enfeksiyona karşı korur ve yabancı maddeleri yok eder. Vücudumuzun çöp toplama sistemi gibi çalışır.
✔PEYER PLAKLARI : İnce barsaklarda bulunan bağışıklık sistemi hücrelerinin eğitim alıp olgunlaştığı yerlerdendir.
✔KEMİK İLİĞİ : Bağışıklık sisteminin ataları olan kök hücreleri, kemik iliğinin içinde bulunmaktadır.
✔LENF ( AKKAN ) : Bağışıklık sistemi hücrelerini ve antikorlarını vücutta ihtiyacı olan yere taşıyan akkan sistemidir.
Uzm.Dr.Emin Turhan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı