Otomotiv sektöründe 2012’de yaşanan yüzde 10’luk düşüşün yaşanan ekonomik krizle değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Anıl Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Abacı, bu sonucun kötü olarak nitelendirilmesinin doğru bir yaklaşım olmayacağını savundu. 2012’nin, 2011’le kıyaslama yapılırken yüzde 10’luk bir gerileme yaşanan otomotiv sektörünü yerelde ve geneldeki durumunu analiz eden Anıl Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Abacı, “O dönemin ülke ekonomisinin seyrine baktığımızda bu tablonun gayet doğal bir tablo olduğunu görebiliriz. Çünkü ekonomik şartlar, 2011’e oranla biraz daha gerilemiş durumdaydı. Merkez Bankası yıl içerisinde 2-3 kez faiz indirimlerine girmesiyle tüketim araçları piyasaları biraz olsun canlandırdı. Hafif ticari araçlarda aynı oranda gerileme oldu. Bu da iş potansiyelinin, hafif ticari araç kullanan iş alanlarındaki düşüş açısından bir tabloya yansıdı” dedi. 2013’ün, geçen yıldan daha iyi veya kötü olmayacağı öngörünün hakim olduğuna dikkat çeken Şekip Abacı, yeni yıla kötümser başladıklarını ancak, Merkez Bankası’nın bir kez daha faiz indirime gitmesi müşteriyi motive ettiğini kaydetti. Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’ın sektörle ilgili teşvik uygulamasına geçildiğini duyurması, otomotiv ve yan sanayiye daha yerli üretime önem verilmesi konusunda talepleri ve beklentileri ortaya koyduğunu dile getiren Şekip Abacı “Bu açıklama yerlilik oranının artması demektir. Hiçbir marka tek başına kendi ürününü üretmiyor. Mutlak ortak bir takım markaların ürettiği, gerek motor veya gerekse şanzıman olsun alımını gerçekleştirerek kendi ürününü meydana getiriyor. Bu tam yüzde yüz yerli olmayacaktır ama yerlilik oranını arttırılması konusunda veya Türkiye kendi otomobilini üretmede bu teşvik önemli rol oynayacaktır” diye konuştu. Opel’in Genel Müdürünün ‘Biz bu mesajı aldık, zaten üretim yapıyoruz. Opel, Fiat’la Doblo ve Kongo adı altında ortaklı hafif ticari araç üretiyoruz. Opel markası ülkede üretim yapan markaların paralelinde yerli üretim yapıyoruz” şeklindeki açıklamasını hatırlatan Abacı, bu gelişmelerin ülke ve sektör adına sevindirici gelişmeler olduğunu, bundan sonra daha fazla yedek parça üretecekleri, yan sanayiye önem verecekleri, daha fazla istihdam sağlayacakları anlamın geldiği yorumu yaptı.
OTOMOTİV BİR MODADIR
İnsanların, teknolojik yeniliklere rağbet ettiğini, otomotivin de, bir giyim-kuşam gibi moda olduğunu vurgulayan Abacı “Bu bakamdan yeni çıkan ürünler, gerek estetik gerek ekipman özellikleri, gerek motor teknolojisinden olsun bu yeniliği üreten markalar pazarda bir adım önde oluyor. Sektörden beklenen yenilikler şunlar. Bir kere elektrikle çalışan araçlar yakın tarihte yayılacak. Bazı markalar deneme amaçlı olsa pazarın ve müşterinin algısını yaratmaya çalışırken ürünlerini de pazarda ısıtmaya çalışıyorlar. Motor hacimleri küçülüyor, ana güçler artıyor. Yani eskiden altı silindirli bir arabada 100 beygir gücünde bir güç üretmeniz gerekirken şimdi 3 silindirli araçta bu gücü üretebiliyorsunuz. Bu da teknoloji artık ekonomiye dayalı, daha az yakıt tüketen ve daha çok koşan, daha performanslı olan daha zengin donamlı araçlar üretiliyor. Bir şehirde en büyük sıkıntı park ve yollardır. Üretici firmalar bunu düşünerek şehir içi araçları daha da küçültüyor” şeklinde konuştu.
EDIM BİR MARKA İMAJI ALACAK
Opel’in geçen ay tanıttığı Edım ile ilgili bilgiler de veren Anıl Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Abacı, şunları dedi: “Küçük bir şehir otomobili olan modelin en büyük özelliği müşterinin zevkine göre üretilebilmesi, binlerce özellik siparişi verebileceği bir ürünü pazara sunduk. İnanıyorum ki bu herkesin otomobili olacak. Çok yakında şovrumlarımızda göreceksiniz. Bunu çok fazla satmayı hedeflemiyor Opel. Bunu bir marka imajı yükseltmek adına tasarlanmış özel bir model.” Türkiye’nin Sedan serisini çok sevdiğini belirten Abacı, bu trend içinde Yeni Mocca küçük bir şehir jipi olan Yeni Mocca’nın da büyük beğeni toplayacağına inandığını, daha yüksekten araba kullanmayı, güvenlik açısından kendini ön planda düşünenleri mutlu edeceğini, yüksek performansı 140 beygir civarında bir güç üretebildiğini, hem dağda hem şehirde uzun süre kullanılabilecek bir model olduğunu anlattı. Şekip Abacı, Chawrolette Cruz’da motorların 140 beygir gücünde, 1.6 ve 1.4’e geçiş yaptığını hatırlatarak, Actuiva’nın küçük bir jipi denilebilecek Trekx’in de yakında görücüye çıkacağını duyurdu 1990’larda bir ayna ve bir kaporta değiştiğinde yeni model diye piyasaya çıkan araçlarda yeni düzenleme getirildiğini sözlerine ekleyen Abacı, “Bu yıldan itibaren, 2012’de ürettiğiniz aracı yeni 2013 modeli olarak pazara sunma şansınız kalmadı. Dolayısıyla burada vatandaş yanılabiliyor, yanıltılabiliyordu. Bunu Opel ve Chawrolette’nin yapmadığını söyleyebilirim. Nitekim haklılığımız bir kanunla destekli. Dolayısıyla bu sene 2013 yılı model satışına biraz geç başlandı. Aslında 2012’de kayıp dediğimiz yüzde 10’luk oranın gerçeğini ve sebebini ortayla koyuyor. Eğer biz Temmuz 2012 aylında 2013 modelini satmaya başlasaydık bu kayıp olmayacaktı” şeklinde sözlerini tamamladı.