Engelsiz yaşam için çözümler üreten ve ürettiklerini ardı ardına uygulamaya geçiren Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde çalışmalar sürüyor. Tayfur Ata Sökmen Kampüsü başta olmak üzere üniversitenin tüm birimlerinde, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın standartlarına uygun olarak yapılan ‘Engelsiz Kampüs Dönüşüm Uygulamaları’ kapsamında engelliler için gerekli görülen yapı çalışmalarının birçoğunu tamamladı. Bu çalışmalarda ilk göze çarpan kaldırımlar, trafik ışıkları ve belirli noktalardaki yardım kuleleri oluyor.
KALDIRIMLAR ENGELLİLERE UYGUN HALE GETİRİLDİ
Kaldırımlar, engellilere uygun hale getirilerek güvenlikleri için trafik yolu ile kaldırım arasına yeşil alan uygulaması yapıldı. Kaldırımlara, yaya geçidinde sesli sinyalizasyon sistemleri, iniş ve çıkışlarında rampalar, görme engelliler için yaya geçitlerinde duyumsanabilir yüzeyler ve kaldırımlarda 6 buçuk kilometre uzunluğunda kılavuz iz kullanımı yapıldı.
ENGELLİ YARDIM KULELERİ HATAY’DA BİR İLK
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi özellikle son teknolojik yenilikleri dikkate alarak engelsiz çözümler üretiyor. Hatay’da uygulaması olmayan yeni bir sistem olan “engelli yardım kuleleri” bunlardan bir tanesi. Üniversitenin belirli noktalara konulan bu kuleler yardımı ile engelli bireyler yardıma ihtiyaç duydukları an kulelerden gerekli yardım talebinde bulunabiliyorlar.
YÜZME HAVUZUNA HAVUZ ASANSÖRÜ YAPILDI
Engelli bireyler için, yüzme havuzuna, havuz asansörü bina girişlerine engelliler için rampalar yapıldı. Ayrıca bina içinde WC’ler yapıldı ve engellilerin her noktaya ulaşabilmeleri için merdiven asansörleri monte edildi. Bina içlerindeki mevcut asansörlerin engellilerin kullanacakları şekilde restorasyonu yapıldı. Engelsiz Kampüs Dönüşüm Uygulamalarında; Mkü bünyesinde eğitim, sosyal, spor ve idari binalarında engelliler için 12 adet merdiven asansörü, 5adet dönerli lift, 5 adet hidrolik asansör, 6 adet özürlü WC, 5 adet yardım kulesi yapıldı.
ENGELLİYE ÖZEL ARAÇ PARK YERLERİ
Bina giriş merdivenlerinde basamaklar ile basamak ucundaki koruyucu Kaymaz şerit ve trabzanlar da engelli bireylerin bina içine giriş çıkışını rahatça yapmalarını sağlıyor. Araç otoparklarında engelli yerlerinin de olması bir değer dikkate değer çalışma arasında yer alıyor.