Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Aslan, ”Erken teşhis edilen kolon kanserlerinde 5 yıllık yaşam oranı % 95 iken ileri evrelerde bu oran %10’lara inmektedir. Bu açıdan bakıldığında erken teşhis hayat kurtarıcıdır” açıklamasında bulundu.
Günümüzde rastlanma sıklığı artan kolon kanserlerinin tüm yönlerini ortaya koyan Doç.Dr. Aslan, ”Dünya sağlık örgütü kolon kanseri erken tanısı açısından bütün toplumda tarama şeklinde Kolonoskopi/Sigmoidoskopi önermektedir. Kolon veya kolorektal kanser olarak adlandırılan kalın barsak kanseri görülme sıklığı olarak giderek artmaktadır, ciddi bir toplum sağlığı problemini oluşturmaktadır. Toplumda en sık görülen 3. Kanser şeklini oluşturmaktadır. Hastalığın tanısı günümüzde oldukça kolaydır. Kolonoskopi ile hastanın bütün kalın barsağı görüntülenir. Bu sırada, polip varsa alınır ve incelenir. Risk altındaki kişiler ve polip alınan kişiler kolonoskopi ile takip edilir. Doktorun gerekli gördüğü sıklıkta bu işlem tekrarlanır. Kolon kanseri önlenebilen bir hastalıktır. Çünkü hastaların çok büyük bir çoğunda kanser polip adını verdiğimiz öncü lezyonlardan gelişir. Bunların erken evrede saptanıp, vücuttan çıkarılması ile kanser gelişimi önlenebilir” dedi.

KOLON KANSER BULGULARI NELERDİR?
Kolon kanserinin bulgularına da ışık tutan Doç.Dr. Aslan, ”Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, ishal veya kabızlık olması, gaitada bulaşmış kan görülmesi veya gaitanın katran gibi siyah bir renk alması, dışkı çapının incelmesi, sıkışmış gaz ağıları, nedeni bilinmeyen karın ağıları, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, halsizlik, bağırsakların dışkılama sonunda tamamen boşalamamadır. Bu sebepten şüpheli durumlarda kolonoskopi yaplır. Kolonoskopi ışıklı bir tüp kullanılarak kolonun incelenmesidir. Öncesinde ilaç ile kolonun temizlenmesi gereklidir. Kolonoskopide kanserler saptanabileceği gibi kanser habercisi olan polipler saptanabilir, aynı andaki girişimlerle polipler çıkarılabilir. Bu işleme biyopsi denmektedir” dedi.

LİFLİ GIDALAR TÜKETİN
Son olarak hastalığın tedavi yöntemlerine değinen Doç.Dr. Ahmet Aslan, ”Kolon kanserinden korunmanın önemli bir yolu düzenli kontroller yaptırmaktır. Yapılan muayene ve kolon görüntüleme yöntemleri hastalığı önlemek veya erken teşhis için gereklidir. Özellikle ailesinde kolon kanseri olanların ve risk altındaki kişilerin kesinlikle kolonoskopi yaptırması gerekir. Lifli gıdalar ile beslenmek, kolon kanserine karşı koruyucudur. Yapılan deneyler sonucunda bu durum ispatlanmıştır. Bol lifli besinlerin tercih edilmesi kolon kanserinin görülme sıklığını azaltmaktadır. Bu maddeler, kanserojen maddelerin yoğunluğunu azaltmaktadır. Yağlı besinler ile kolon kanseri arasında yakın bir ilişki vardır. Yağ oranı az olan besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Obesite ( şişmanlık) gibi, kırmızı et ve yağlı besinler kolon kanseri riskini arttırmaktadır. Bu nedenle bu besinlerin az tüketilmesinde fayda vardır. Sebze ve meyve tüketmenin kolon kanserine karşı koruyuculuğu vardır. Kalsiyum, deniz ürünleri, omega 3-6 ve Vitamin A, C, E içeren vitaminli gıdalarında koruyucu özellikleri vardır. Egzersiz yapmak, kalın barsak hareketlerini düzelteceğinden koruyucu etkiye sahiptir” şeklinde görüş bildirdi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.