CHP Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Osman Tufan, Hatay Büyükşehir’in kaderini “Proje ekibi” ile değiştirmeye hazırlanıyor. Hatay’ın koşullarına göre hazırlanmış ciddi, gerçekçi, halkın çıkarını gözeten projelerin bir bölümünü Tufan, HAKAP (Hatay Kalkınma Projesi) adıyla basına tanıttı. Osman Tufan düzenlediği basın toplantısında projeler konusunda oldukça iddialı konuşurken, projelerin daha kapsamlı ikinci bölümünün yakında açıklanacağını söyledi. Neşeli ve keyifli olduğu gözlenen Tufan, projelerin hazırlanmasında çalışan özel bir ekibinin olduğunu ve bu ekibin yakında medyanın karşısına çıkacağına da dikkat çekti. Projeleri konu başlıkları halinde sıralayan Osman Tufan, hiçbirşeyin lafta kalmaması ve somut bilgiye dayalı projelerin kitapçık halinde sunulduğuna dikkat çekerken, adaylığın gerçekleşmesi halinde de projelerin tüm finansman ve altyapılarıyla birlikte kamuoyuyla paylaşılacağına vurgu yaptı. Halkçı Belediyeciliğin tanımı, temel ilkeleri ve yönetim anlayışına dikkat çekildiği kitapta, HAKAP’ın (Hatay Kalkınma Projesi) temel hedefleri ve projeleri şöyle açıklanmış: “Topluma hizmeti kendine ilke edinen ‘Halkçı Belediyecilik’ öncülüğünde yaşama geçecek olan HAKAP (Hatay Kalkınma Projesi) şu temel ilkeleri gözetir: Her türlü ayrımcılığı reddedip insana ve toplumun mutluluğuna öncelik veren, Daha demokratik ve katılımcı bir toplum yapısına kavuşmuş, Temel insan hak ve özgürlüklerinde en ileri ülkeler düzeyine erişmiş, Her türlü eşitsizliği gidererek toplumsal dayanışma duygularını güçlendirmiş, Sosyal adalete dayalı ve refah düzeyi yüksek bir toplum yapısı oluşturmuş, Yerel yönetimde temiz toplum yaratma amacına ulaşmış, Kent genelinde yurttaşlık, kardeşlik, dayanışma, hoşgörü ve kent kültürü bağlarını güçlendirmiş, Bilgi ekonomisine dayanan ve uluslararası alanda rekabet gücü yüksek bir Hatay’ı çağdaş bir kent olarak kalkındırıp geliştirmektir.”
KENTİN GELİŞTİRİLMESİ VE TOPLUMUN YÖNETİME KATILIMI
1- Planlı, sağlıklı, çağdaş kentleşme Fiziki ve sosyal altyapı ile çevre kalitesini artırarak, tarihi, doğal, sosyal ve kültürel değerlerini koruyarak, sağlıklı, güvenli, ekonomik ve çağdaş yaşam ortamlarının oluşturulması hedefimizdir. Bu çerçeve-de; altyapısıyla, çevresel ve tarihsel değerleriyle, kültürel çoğulculuğuyla yaşanabilir modern kent Hatay’ın geliştirilmesi önceliğimizdir. Özellikle ekonomik ve sosyal gelişme, kentleşme sürecinde, büyükşehir sürecini denetim altında tutacak, yönlendirecek bir planlama kaçınılmaz bir gerekliliktir. Meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri ve sendikaların da içinde yer alacağı demokratik planlama sürecinde kentsel kalkınma planları oluşturulacaktır. 2- Hatay’da “insan odaklı kentsel dönüşüm” uygulanacaktır Küreselleşme kente alınıp satılabilen bir meta olarak bakmaktadır. Bu anlayışa göre önemli olan kentsel topraklardan çok kar elde etmektir. Bu tutum günümüz kapitalizmin gelişim evresiyle son derece uyumludur. Çünkü amaç kar olunca kentte yaşayan halkın sosyal, kültürel ve siyasal yaşamları onları ilgilendirmemektedir. Ülkemizde son yıllarda “kentsel dönüşüm” bahane edilerek, yürürlüğe giren çeşitli yasalarda, “her türlü rant için her türlü müdahaleyi” öngören, kentleri yağmalamaya yeşil ışık yakan yaklaşımların tercih edildiği görülmektedir. Hatay’ın yağmalanmasına asla izin verilmeyecektir. “Halkçı Belediyecilik”te, insan odaklı kent politikaları ve kentsel dönüşüm politikaları elbette uygulanacaktır. Çünkü her insan daha çağdaş ve insanca yaşam koşullarının hüküm sürdüğü kentlerde yaşama hakkına sahiptir ve olacaktır. Hatay’ın kentsel gelişim açısından iyileştirilmesi, dönüştürülmesine yönelik üretilen projelerin kamu-özel sektör-sivil toplum kuruluşları ve halkın katılımı ve ortaklıkları yoluyla yaşama geçirilecek, tüm kentsel işlevlerin birbiri ile uyum içinde bütünleşmesini sağlayan sosyal bir eylem planı olarak uygulanacaktır. 5- Toplumun kalkınması, halkın refahı “Halkçı Belediyecilik”, Hatay’ın ekonomik, doğal, kültürel ve tarihsel tüm kaynaklarının en iyi biçimde değerlendirilmesini, kalkınma hızının arttırılarak başta işsizlik olmak üzere ekonomik ve sosyal sorunların çözümünü hakça bir gelir dağılımına ulaşılmasını amaçlar ve bu amaçların etkin bir planlama ile gerçekleşmesi için çalışır. Hayata geçireceği tüm proje ve hizmetleriyle, Hatay halkına onurlu bir yaşam düzeyi sağlamakla yükümlüdür.
BELEDİYENİN DEMOKRATİK ÖRGÜTLENMESİ VE HALKIN YÖNETİME KATILIMI
Kent Konseyi “Halkçı Belediyecilik” gücünü halktan alan, insan haklarına, özgür- lüklerine ve emeğe saygılı, insana en üstün değeri veren, üretim ve istihdamı artırırken sosyal adaleti birlikte gerçekleştiren, haksız kazancı önleyen, toplumsal dayanışmaya öncelik tanıyan bir düzene ulaşmayı amaçlar. “Halkçı Belediyecilik” yerel demokrasiyi kurumlaş-tırıp yaşama geçmesini sağlayan “Kent Konseyi”nden gücünü alır. Ekonomi Politikaları Planlı kalkınma: Sanayi, tarım, enerji, ulaşım, iletişim, turizm, istihdam ve üretim. Sosyal politikalar: Sağlık, kadın sorunları, gençlik sorunları, sivil toplum örgütleri, amatör sporun desteklenmesi, engelli vatandaşlara engel yok Kültür Politikaları: Eğitim, kültür-sanat etkinliklerine destek, basın ve kitle iletişimi, Sosyal yaşam politikaları: Daha güzel daha yaşanası bir çevre, çağdaş kentleşme, halkçı dürüst yerel yönetim, Demokratik, Sosyal, Kültürel ve Kentsel Gelişim için Projeler başlığı altında, uygulanacak projeler ise şöyle sıranmış: Kentsel ve toplumsal gelişim için planlama, Dünya Hatay’ı tanıyacak, Hatay eğitim ile aydınlanıyor, yeni yatırım yeni istihdam alanları, Her yer Hatay, Sağlık köyü, Halk denizine kavuşuyor, Planlı ekolojik tarım, Halk kent, Dünya köyü, Hatay tarih parkı, Her ilçeye sanat merkezi, Hatay kadın merkezi, Hatay gençlik merkezi, Sağlıklı yaşam herkesin hakkı, Şefkat evi, Organik köy pazarları, Hatay spor akademisi, Halk basın merkezi, Hatay yemyeşil ve temiz olacak… Tüm projeler Hatay’ın ve halkın ihtiyaçları gözönünde bulundurularak, sorunlara çözüm getireceği umuduyla, kenti “Büyükşehir” sürecine hazırlamak için üretilmiş. CHP Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Osman Tufan başkanlığında ve uzman proje ekibi tarafından hazırlanan HAKAP (Hatay Kalkınma Projesi) nin Hatay genelinde daha çok tartışılacağı, diğer aday adaylarına örnek oluşturacağı anlaşılıyor. Osman Tufan, proje kitabının son bölümünde: çalışmaları süresince kendisine destek veren, dayanışmasını gösteren dost, arkadaş, partili ve halk kesimini resimlerini yayınlayarak teşekkür etmeyi uygun bulmuş.