İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos ayı Meclis toplantısı öncesi Çelik sektöründe yaşanan sorunlar ve Ortadoğu’daki etkileri görüşüldü. İTSO Halil Şahin Meclis salonunda düzenlenen toplantıya Çelik İhracatçıları Birliği yönetim kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Bülent Aymen, -İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Ahmet Faik Bitlis, Ortadoğu’da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle Bölgemiz İhracatçıları için yapılması gerekenler, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda sine vizyon destekli olarak sunum yaptılar. Toplantıya ev sahipliği yapan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) adına yönetim kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, yaptığı açılış konuşmasında “Bu gün burada çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmanın onurunu yaşıyoruz. Bu gün ortadoğuda yaşanan sorunların çözümü için konuklarımız çözüm önerilerini sunacaklar.Ben bu vesile ile tüm katılımcılara hoş geldiniz diyor, toplantınız bölgemiz ve ülke ekonomisine önemli katkılar vermesini temenni ediyorum” dedi.
Ekinci, “İşid terör örgütü çelik sektörünü sekteye uğrattı”
Çelik sektörünün Ortadoğu da zor günler yaşadığına vurgu yapan Çelik İhracatçıları Birliği yönetim kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Ortadoğu’da yaşanan iç karışıklık, sınır komşularımızdaki iç savaş ve sınır kapılarında can güvenliğinin olmaması çelik ihracatını sekteye uğratmaktadır. Son aylarda ise İşid terör örgütünün Ortadoğu’da katliamlar yapması nedeniyle gerek çelik sektörü, gerekse nakliye sektörü, sınır kapılarından geçememektedir. Bu da ülke ekonomisine büyük darbe oluşturmaktadır” dedi. Çelik sektörünün en önemli pazarlarından biri olan İran pazarında yaşanan ambargo nedeniyle sıkıntılı günler yaşadıklarını belirten Ekinci, “Çin, Fransa, Almanya gibi ülkeler İran pazarının kalkması için girişimlerde bulunuyor. Çin çelik sektörü için Türkiye için önemli bir tehlike arz etmektedir.” dedi. Ekinici, konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer vardi, “Hala ırakta yaşanan hadisenin içerisinde bulunuyoruz ve bir neticelenme olmadığı gibi bakanlığımız ile ilgili güzel gelişmelerde oluyor. Ulaşım ile ilgili konular var. Bu sorunlar bölgenin ve ülkenin sorunudur. Bu sorunun çözümü için hepimiz el birliği ile mücadele edeceğiz. Özellikle K.Irak ve kürt bölgesi, orta kısım ve güney kısımlarında Zaho ile ilgili yüklemelerimiz oluyordu ve bu yola alternatif yol olarak değişik alternatif yollar arıyoruz. Bölgemizin çelik ihracatının artması için bakanlık nezdinde de görüşmelerimiz olmaktadır. Ambargo nedeniyle Türkiye’nin Irak’a yaptığı ihracaat Haziran ayında yüzde 29.1 azalarak 1 milyar 51 milyon dolardan, 744 milyon 853 bin dolara geriledi. Geçen yılın aynı ayına göre ise ihracaat yüzde 19.3 azaldı. Bu ihracaatın azalmasında İşid Terör örgütünün yaptığı eylemler ve şoförlerimizin can güvenliği olmadığı gerekçesiyle Ortadoğu ülkelerine gitmek istememelerinden kaynaklanmaktadır. İran-İrak Türkiye için çok önemli bir pazara sahiptir. Bu pazarı Amerika’ya kaptırmamak için Çelik ihracatçılar Birliği olarak yoğun çaba sarf ediyoruz ve hükümetimiz de bu konuda bizlere gerekli desteği vereceğine yürekten inanıyoruz” dedi.

itso ağustos ayı meclisi toplandı (1) itso ağustos ayı meclisi toplandı (3) itso ağustos ayı meclisi toplandı (6) itso ağustos ayı meclisi toplandı (8) itso ağustos ayı meclisi0 itso da çelik sektörü konuşuldu (9)Aksoy,”Irak Çelik sektörü için önemli bir pazar
Toplantıda söz alan Deik-İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy ise, “Ortadoğu’da yaşanan olaylar hepimizi endişelendirmektedir. Irak ile ihracatımızda gözle görülür bir azalma olduğunu tespit ediyoruz. Buna göre ihracatta yüzde 47’lere kadar düşüş olduğunu söyleyebilirim. Tabi yaşanan bu olumsuzlukların başında ise işid Terör örgütünün bölgede yaptığı faaliyetler ve vahşet iş adamlarımızın ve çelik sektörünün şevkini kırmaktadır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen gelecekten umutluyuz ve Ortadoğu Çelik sektörü açısından önemli bir pazara sahiptir. Bu pazarı kaybetmemek adına, güç birliği oluşturulması gerektiğine inanıyoruz. Temennimiz Ortadoğu’daki iç savaşların bir an önce sona ermesi, sınır kapılarımızın daha aktif ve sağlıklı çalışması, yoğunlukların azalması temel dileklerimiz arasında yer almaktadır” dedi.
Aymen, “Uzun vadede zararlar telafi edilebilir.
Toplantıya katılan Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Başkanı Bülent Aymen de,”Ortadoğu ve Irak pazarında yaşanan olumsuzlukların geçici olmasını temenni ediyoruz. İşid terör örgütünün bölgede hakimiyetini kaybetmesi, ve sınırlarımızdaki bu karışıklıkların giderilmesi ile Türkiye’nin Irak ve İrah pazarında daha fazla söz sahibi olacağı kanaatindeyim” dedi. Aymen konuşmasının devamında ise, Irak’daki problemlerin başlıca ihrac pazarı yaş sebze meyve ve çelik sektörüdür. Sadece ırak ile değil bizim komşu ülkelerle ilgili daha doğrusu hatayı İskenderun’u ilgilendiren sorunlar ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Geçen yıl 12 milyar dolarlık ihracat var. 2008 krizinde bize krizi hissettirmeyen ülkelerden biridir. Bu bakımdan biz ihracatımızd çok düşüş olmadan sadece 2009 da yüzde 10’luk bir düşüş oldu ve daha sonra tekrar 155 milyar dolarlık bir ihracat seviyesini yakaladık ve bunun nedeni de Avrupa dağil, Ortadoğu’daki, ıraktaki ihracat pazarımızı arttırmamızdı. Daha sonra Mısır çelik sektörünü ayakta tutan ülkelerdi. Daha sonra Mısırda başlayan arap gerginliği ihracatımızı etkiledi, Sadece geçtiğimiz yıl 2013 yılı ilk yedi ay döneminde mısında ihracatta yüzde 13 düşüş yaşandı, Libya’da, karışıklıklardan dolayı yüzde 18 lik düşüş ve İsrai’lde ise yüzde 9’luk bir düşüş meydana geldi. Bunların nedeni ise,, siyasi gerginlikler, iki ülke arasındaki siyasi gerginliklerin olması ihracatımızı düşürdü. Yüzümüzü güldüren tek ülke savaş olmasına rağmen, Suriye’ye yüzde 83’lük bir ihracat artışı olduğunu görmekteyiz. Temennimiz tüm Ortadoğu ve sınır komşularımız ile ihracatımızı ve siyasi ilişkilerimizi arttırmaktır” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.