Üniversite’ye girişin birinci basamağı olan YGS’ye (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) sayılı günler kaldı. Üniversiteli olmak için yüzbinlerce öğrencinin katılacağı sınav 13 Mart’ta gerçekleşecek. YGS, ağırlıklı olarak 9.sınıf ile az da olsa 10.sınıf müfredatını içermektedir. Sınav; Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ( Fizik, Kimya, Biyoloji ) ve Sosyal Bilgiler ( Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) derslerinin temel kavramlarını içeren 160 sorudan oluşur ve sınav süresi 160 dakikadır. Sınava kısa bir süre kala öğrencilerin yapması gereken en önemli şeyin morallerini yüksek tutmaları olduğunu söyleyen Bilfen İskenderun Anadolu ve Fen Lisesi Müdürü Serpil SARNAV, adayların kaygılarını azaltmak, kalan son günleri iyi değerlendirebilmelerini sağlamak ve sınav sırasında dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle özetledi.
“İyi Bir Sınav Stratejisi Belirleyin”
Bu sınav bilgi, birikim ve yorumlama becerilerini bir arada kullanabilmeyi gerektirmektedir. Bu becerilerin hepsine sahip olsanız bile iyi bir sınav stratejiniz yoksa başarılı olmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle sınav sırasında yapacaklarımızı deneme sınavlarına yansıtabilmeli, hangi dersten başlayacağınıza, soru okuma hızınıza, yapamadığınız soru olursa nasıl hareket edeceğinize, zaman azaldığında nasıl davranmanız gerektiğine, soruları bitirdiğinizde geri dönüp hangi derse bakmanız gerektiğine önceden karar vermelisiniz. Elde etiğiniz sonuçlara göre bazı değişiklikler yaparak kendiniz için en ideal olana ulaşıp bunu uygulamalısınız.
“Olumsuz Soru Köklerine Dikkat”
Sınavda bütün sorular tam olarak okunmalıdır. Sorunun uzun olması zor, kısa olması kolay olduğu anlamına gelmez. Sorular dikkatle okunmalı, altı çizili kelimeler ve soru kökünün olumsuz olmasına ayrıca dikkat edilmelidir. Bilfen İskenderun Anadolu ve Fen Lisesi Müdürü Serpil Sarnav; özellikle olumsuz soru köklerinin dikkatli okunmadığı zaman soruyu yanlış cevaplama olasılığının oldukça yüksek olacağının altını çizdi. “Öncüllü sorular genellikle zorlanılan soru tiplerindendir. Verilen öncülleri sorudan ne istendiğini dikkate alarak okumak gerekmektedir. Grafik yorumlamanız gereken soruları rahatlıkla çözebilmeniz için bolca grafik sorusu çözünüz, aslında bunlar rahatlıkla cevaplayabileceğiniz sorulardır. Hangi ders ya da hangi soru tipi olursa olsun aslında yapmanız gereken sorunun sizden ne istediğini tam olarak anlamadan cevaplamaya geçmemenizdir. Özellikle, bu metinden hangisine ulaşılabilir/ulaşılamaz, hangisi çıkarılabilir/çıkarılamaz gibi sorularda genel olarak bildiklerinize göre değil o metne göre düşünüp cevaplamanız önemlidir. Unutmayın sınavda hızlı olmak demek soruyu tam olarak okumadan cevaplamak demek değildir. Zorlandığınız ve yapamadığınız sorularla vakit kaybetmek yerine o soruları işaretleyip daha sonra kalan vakitte zorlandığınız soruları cevaplamak zamanı etkin kullanabilmeniz açısından önemlidir.” dedi.