Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Arsuz/Rhosus “Deniz, Mekân, Doğa, Tarih” Mimarlık Öğrencileri Güz Kampı kapsamında ilçede bulunan öğrenciler ve akademisyenlerle ara sunumda bir araya geldi

Bilimin ışığı Arsuz’u sardı!

Arsuz Belediyesi’nin ev sahipliğinde TMMOB Mimarlar Odası’na bağlı 11 Şube tarafından gerçekleşen Arsuz/Rhosus “Deniz, Mekân, Doğa, Tarih” Mimarlık Öğrencileri Güz Kampı kapsamında ilçede bulunan üniversite öğrencileri, akademisyenler ve şube yönetim kurulu üyeleri çalışma alanları üzerine yaptıkları çalışmalar sonucu elde ettikleri verileri, tespitleri ve önerilerini halkla ve beleidye yönetimi ile paylaştı. Arsuz Nikah Salonu’nda gerçekleşen, halkın ve yöneticilerin fikir ve önerilerini de dinleyen 10 farklı ilden, 32 üniversitenin 42 mimarlık öğrencisi Arsuz’un doğası, yapısı ve halkını çok beğendiklerini belirterek, bu haliyle oldukça güzel olan Arsuz’u daha da güzelleştirmeyi umut ederek tasarımlar yaptıklarını dile getirdi. Öğrencilerin çalışmalarının her aşamasına eşlik eden Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın yanısıra, toplantıya Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ekonomi ve Mimarlık Üniversitesi(TOBBETÜ) Restorasyon Uzmanı Yardımcı Mimar ve Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği(KORDER) Yönetim Kurulu Üyesi Cansen Kılıçöte, belediye başkan yardımcıları Ali Yavuz, Sedat Deveci ve Özgür Murt, Arsuz Kent Konseyi Başkanı İskender Sayek, Mimarlar Odası Hatay Şube Başkanı Mustafa Özçelik, CHP Arsuz İlçe Başkanı Faik Çekin, oda başkanları, mimarlar, vatandaşlar katıldı.

“Güz kampı bizlere ışık tutacak”
Toplantıda kısa bir konuşma yapan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Mimarlar Odası’nın Güz Kampı’na ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “3,5 yıllık bir ilçeyiz. Gördüğünüz gibi bir kent oluşturuyoruz. Bu kenti de tarihi ve kültürel dokusunu dikkate alarak, koruyarak geliştirmeye ve oluşturmaya çalışıyoruz. Bizim bu şehrin tabiat güzelliği, yeşili ve mavisi kadar burada bir tarih kültürü ve zenginliği de var. Bu özellikleri çok önemsiyoruz. Bu kenti modern bir kent yapmak adına siz öğrencilerimizin şu an çalışma yaptığı 100 dönümlük sahil şeridini TCDD Devlet Demir Yollarını Ulaştırma Bakanlığı’ndan kiraladık. Yönetime geldiğimiz günden itibaren bu kenti ortak akılla, bilimin ışığında yöneteceğiz dedik. Ve şu anda gördüğünüz tabloda bunun eseridir. Gerek kent konseyimiz, gerek teknik kadrolarımız, şu anda olduğu gibi bundan öncede Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) ile görüşüyor. Çünkü ben de TMMOB kökenli bir belediye başkanıyım. TMMOB’un hassasiyetlerini çok iyi biliyorum. Kültür ve tabiat varlıklarının korunması yönünde verdikleri mücadeleyi, yeşil alanların ve tarihi alanların korunması için verdikleri mücadeleyi buradan selamlıyorum. Bu çalışma bizlere ışık tutacak. Çünkü hem tarihi Rhosus dediğimiz Arsuz’un tarihi yönünün korunması açısından, hem de sahilde bu kenti yeni bir yaşam alanı oluşturma çalışması içerisinde öğrenci kardeşlerimizin ve sevgili hocalarımızın deneyimleri bizlerin önüne gelecek. Bizim de taleplerimiz onlara gitti ve buradan çok güzel bir eser çıkacağına inanıyorum ve biz onları sürekli anacağız. Çünkü bizim yönetim anlayışımız; katılımcı yönetim ve ortak akıldır. Bu kenti güzelleştirme ve halka daha rahat bir yaşam ortamı sunma bağlamı içerisinde çalışmalarımız devam ediyor. Kesinlikle burada bir rant varsa, o rant halkındır ve herkes hakkını alacaktır. Bu sahilleri o şekilde dizayn edeceğiz. Ben Mimarlar Odası Genel Merkezi olmak üzere bu kampa katkı sunan bütün şubelerimize ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ederim” dedi.

Öğrenciler, hassasiyetle çalışıyor
Tarihi doku, kültür varlıkları ve kıyı şeridi olmak üzere üç ayrı başlık altında sunum yapan öğrenciler, katılımcılara tasarıma giden yolda yerel ve geçici halk yaptıkları röportajlar doğrultusunda eleştiriler, ihtiyaçlar ve itirazlar, talepler ve tespitlerin yanısıra kendi önerilerini de katılımcılarla paylaştılar. 100 kişi ile yaptıkları görüşmeler çerçevesinde Arsuz’un yaş dağılımını yüzde 69 yetişkin, yüzde on altı genç, yüzde on üç yaşlı ve yüzde 2 çocuk olarak belirleyen öğrenciler, meslek dağılımında sıralamayı emekli,esnaf, öğrenci, ev hanımı, turizmci olarak yaparken, konaklama dağılımını da yüzde 25 on iki ay konaklayan, yüzde 25 yazın konaklayan nüfus olarak tespit ettiler. Toplantıda ayrıca, 42 öğrenci ayrı ayrı ilçe ile ilgili izlenimlerini, halkla yaptıkları görüşmeler kapsamında topladıkları öneriler tespitler, tarihi Rhosus evlerinin canlandırılması ile ilgili izlenimlerini ve TCDD kıyı düzenlemesi kapsamında dikkat edilmesi gereken olumlu ve olumsuz faktörler ile yaptıkları çalışmaların ayrıntılarını paylaştılar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.