Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, imar heyeti ile birlikte ilçenin tarihi kimliğini bulmak üzere ÇEKÜL Vakfı’nda

Arsuz, tarihi dokusuyla canlanacak

SİTE ICINKentlerin doğal ve kültürel mirasını koruma, değerlendirme ve yaşatma çalışmalarına destek olan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı(ÇEKÜL)’nın Çarşamba Toplantıları’nda bu ay tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile Hatay’ın eşsiz bir ilçesi olan Arsuz konuşuldu. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in başkanlığında aralarında mimar, restoratör, arkeolog, sanat tarihçisi, şehir plancısı ve çeşitli meslek gruplarının yer aldığı ÇEKÜL Çarşamba Uzman Kurulu’na Arsuz’un hem tarihi ve kültürel, hem de doğal dokusunu Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Başkan Yardımcısı Ali Yavuz, İmar Müdürü Özgür Murt ve Şehir Plancısı İbrahim Küskü anlattı.

Sunum değil, adeta Arsuz’un geçmişine yolculuk!
Arsuz’un tanıtım filmi ile başlayan toplantıda, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ve teknik ekibi ÇEKÜL Çarşamba Uzman Kurulu’na ilçenin coğrafi konumu ve tarihçesi ile ilgili bilgiler verdikten sonra, Arsuz’un geçmişine ışık tutan zenginliklerinden Konacık Limanı, Sütunlu Limanı, ilçedeki kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan ikisi Hitit dönemine, biri de Roma dönemine ait olan Steller, Hacıahmetli’deki kaya mezarları, Roma dönemine ait olan Arsuz Kalesi, Arpaçiftlik Mahallesi’ndeki kazı çalışmalarında bulunan 6. Yüzyıla ait olduğu belirtilen Kutsal Havariler Kilisesi, tarihi Paşa Çeşmesi ile Kleopatray’ı iyileştiren kumsalıyla bilinen Gülcihan Plajı, Meryem Ana Havuzu – Seydi, Kurtbağı’ndaki Yanan Kayalar, Tarihi Akıncı Burnu Deniz Feneri, Arsuz’a özgü cumbalı ve iç avlulu tarihi evler, Aziz Maryo Hanna Kilisesi, İskender Sayek Kültür Evi, görülmeye değer bir doğa harikası olan Arabın Gölü ile 3. derece sit alanı olarak belirlenmiş olan bölgedeki dar sokaklar hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı.

“Arsuz’un kent kimliği tarihiyle oluşacak”
Toplantının ilçenin tarihi zenginliğini ve kültürel yapısını öne çıkarmak, ulusal – uluslararası boyutta tanıtmak , turizmden hakkettiği değeri almasını sağlamak, kent kimliğini öne çıkaracak projeler üretmek, tarihi binalarıyla yeni yapıların entegrasyonunu sağlamak ve kentin geleceğe yönelik tarihi dokusuyla gelişmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, ÇEKÜL Çarşamba Uzman Kurulu ile birlikte ilçenin tarihi ve kültürel miras kimliğini bulmaktan ve birlikte yol haritası belirlemekten mutluluk duyduğunu söyledi.

“Tarihi Rhosus Kenti açığa çıkarılmalı”
Konuşmasını dört ana başlık altında derleyen Başkan Nazım Culha, ÇEKÜL Çarşamba Uzman Kurulu heyetinden Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı olan tarihi Rhosus Kenti’nin açığa çıkarılması ve kamuya sunulması amacıyla askeriye ile uzlaşı ve kazıların yapılabilmesi için ödenek desteği sağlanması, 3. derece Arkeolojik Sit Alanında ve bölgedeki tarihi dokunun korunarak sokak iyileştirme ve restorasyon çalışmalarıyla bu bölgenin turizme kazandırılması için proje ve ödenek desteği sağlanması, Arsuz ilçe sınırları içerisinde mevcutta bulunan 1. Derece ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanlarında kazı ve envanter çalışmalarına başlanılması için destek sağlanması ile Arsuz’un tarihi ve kültürel zenginliğinin tanıtılması ve hak ettiği konuma getirilmesi için basın ve yayın desteği sağlanmasını talep etti.

ÇEKÜL Vakfı’na teşekkür
Yaklaşık 4,5 saat süren toplantıda ÇEKÜL Vakfı Uzmanlar Kurulu’nun Arsuz ile ilgili sunumu dikkatle dinledikleri gözlerden kaçmazken, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ilçenin birçok bölgesinde belirlenmiş olan sit ve koruma alanlarıyla toprağın altında gizlenmiş tarihi ve kültürel mirası ortaya çıkarmanın yanı sıra bu değerlere sahip çıkmak, korumak ve gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla yapılabilecek tüm projelere verecekleri destekten ve Arsuz’a verdikleri önemden dolayı ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’e ve kurul üyelerine teşekkür etti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.