‘Dünya Aşı Haftası’ dolayısıyla açıklamada bulunan İskenderun Palmiye Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Altunay, bulaşıcı hastalıkların önüne geçmenin en etkili yolunun aşı yaptırmak olduğunu belirtti.
İnsan hayatını tehdit eden hastalıklardan ve bunun sonuçlarından korunabilmek için aşının şart olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Canan Altunay, “Aşı; insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri gibi mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da mikropların salgıladıkları zehirlerin etkilerini ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik maddelerdir. Vücut, aşı ile kendisine zarar vermeyen mikrop ve toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında kişi hastalanmaz veya hafif semptomlarla atlatır. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Her yıl Nisan ayının son haftasında kutlanan Aşı Haftası’nın amacı, her yaştan insanı hastalıklara karşı korumak için aşılamayı teşvik etmektir” dedi.
“Aşıları aksatmayın!”
Aşının, insan hayatı kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Altunay, “İnsanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalık, günümüzde aşılamanın bir zaferi ve aşının gücü olarak artık görülmemektedir. Bu hastalıklara en iyi örnekler çiçek hastalığı, çocuk felci ve yeni doğan tetanozudur. Ülkemizde, 1981 yılında başlatılan aşılama çalışmaları 1985 yılından itibaren, ‘Genişletilmiş Bağışıklama Programı’ adı altında sürdürülmektedir. Şu anda çocukluk çağı aşılama takvimimizde 13 hastalığa karşı aşı yer almaktadır. Ülkemizdeki tüm çocuklara ve ihtiyacı olan erişkinlere aşılar ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir. Eksik aşılı çocuklar tespit edildiğinde, yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır. Aşı yapılmazsa, aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Kişinin kendisinin veya çocuğunun aşılarını yaptırmaması sadece kendisi için değil, tüm toplum için risktir. Dünya Sağlık Örgütü öngördüğü on küresel sağlık tehdidinden birisinin ‘aşı reddi/tereddüdü’ olduğunu bildirmektedir. Aşı, hayat kurtarır, bu nedenle aşılarımızı aksatmayalım” açıklamasında bulundu.