Arsuz Belediyesi, evsel atık yağların çevreyi kirletmesinin önüne geçerek, geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırması amacıyla DEHA Bitkisel Atık Yağ Toplama Geri Kazanım Biodizel Ürt. San. ve Tic. A.Ş. ile protokol imzaladı. Arsuz Kent Konseyi Çevre Sağlığı Koruma Grubu’nun talebi doğrultusunda hayata geçirilen proje kapsamında ilçe genelinde tüm lokantalar, yemek üretim tesisleri, okul kantinleri, büfeler, otel mutfakları, fast food satış noktalarından çıkan bitkisel atık yağlar toplanarak, doğanın kirletilmesinin önüne geçilecek. Doğal kaynakların hızla tükendiği bir dünyada çevreye duyarlılık göstermek, bilinçli bireyler ve toplum oluşturabilmek açısından önem taşıyan protokol imza törenine Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, DEHA Biodizel Genel Müdür Vekili Erkin Tunç, başkan yardımcısı Sedat Deveci, Arsuz Belediyesi Çevre ve Kontrol Müdürü Şerif Akçalı, Arsuz Kent Konseyi Genel Sekreteri Özlem Deveci katıldı.
” Temiz bir çevre, temiz bir doğa hedefliyoruz”
Bir kilogram atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğine dikkat çeken Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha “Bugün çok önemli bir projenin sözleşmesini DEHA Katı Atık Toplama AŞ. ile imzalıyoruz. Biz ilk günden itibaren kent konseyini şeklen değil, faal olması için kuracağımızı ve bizim için ciddi bir yönlendirici olacağını ifade etmiştik. Kent konseyimiz de şehrin temizliği, güvenliği için veya farklı alanlarda ciddi çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların ilk ürünü evsel atık yağların toplanması ve bertaraf edilmesiyle ilgiliydi. Bizler de bu bağlamda konuyla ilgili kurulmuş DEHA firması ile irtibata girdik ve ortak bir çalışma yaptık. Yüzeysel olarak basit bir çalışma gibi görünebilir ama, bu sözleşmeyle temiz bir çevre, temiz bir doğa hedefliyoruz. Yağlar gelişi güzel bir şekilde tabiata bırakılıyor ve bu da doğaya inanılmaz bir tahribat yapıyor. Evde lavaboya döküldüğü zaman da hem tesisata zarar veriyor, hem de 1 kilogram atık yağ 1 milyon litre suyu kirletiyor. Dolayısıyla bu bilimsel veriler dikkate alındığında, yapılan işin ne kadar önemli olduğu daha iyi gözler önüne seriliyor. Bu bağlamda belediyemiz sınırları içerisinde 2 adet toplama istasyonu oluşturulacak. Ayrıca restoran, cafe, hastane gibi yerlere de bidonlar yerleştirilecek ve atık yağlar periyodik olarak toplanacak. Bunun bir de geri dönüşüm boyutu var. Toplanan yağlarla geri dönüşüm sayesinde biodizel denen bir yakıt üretilecek ve bu yakıt milli ekonomiye ciddi katkı sunacak. Kısacası; hem çevremiz pırıl pırıl olacak, hem suyumuz kirlenmeyecek, hem evdeki tesisatlarımız harap olmayacak, hem de bunlar bilinçli bir şekilde toplanıp ülke ekonomisine kazandırılacak” dedi.
Yılda 350 bin ton atık yağ oluşuyor!
DEHA Biodizel Genel Müdür Vekili Erkin Tunç ise, Türkiye’de yılda 1,5 milyon ton bitkisel yağın gıda amacıyla kullanıldığını ve bu yağlardan yaklaşık 350 bin ton atık yağ oluşturulduğunu belirterek, “Deha Bitkisel Atık Yağ Anonim Şirketi olarak atık yağ anlamında en büyük geri dönüşüm firmasıyız ve biodizel üreten tek firmayız. Belediyelerimizle sözleşme imzalayıp, bu atık yağları toplayarak bunları biodizele dönüştürüyoruz. 6 haziranda çıkan yasayla zaten bu yağların mutlaka biodizel veya biogaza dönüştürülmesi zorunluluğu getirildi. İstanbul’lu bir firmada çalışıyor olsam da, İskenderunlu olarak buraya hizmet etmek benim için çok büyük bir gurur kaynağı. Hatay’da büyükşehir belediyesi ile sözleşmemiz var ama henüz imzalanmadı. Defne, Samandağ ve Payas Belediyeleri ile sözleşme imzaladık. Antakya Belediyesi ile sözleşmemiz hazır, incelenip bize geri dönüşü yapılacak. Kırıkhan Belediyesi ile sözleşme imzalayacağız. Bugün de Arsuz Belediyesi ile sözleşme imzalıyoruz. Baytom denilen bir atık yağ toplama cihazımız var. Bu cihaza evde biriken yağlar vatandaşlar tarafından dökülecek. 2 litre atık yağa da 50 kuruş ücret ödeyeceğiz. Arsuz Belediyesi’ne de 6 Haziran 2016’da bu cihazdan iki adet hediye edeceğiz. Bu cihazlarda toplanan yağları haftanın iki günü belirli periyotlarla toplayacağız. Ayrıca, vatandaşlarımız 444 28 45 numaralı telefonu arayıp adreslerini yazdırdıklarında, biriktirmiş oldukları atık yağları adreslerinden alacağız. Toplumsal bilinç oluşturulması için de halkımıza seminerler vermeyi planlıyoruz. Ağaç yaşken eğilir ilkesi doğrultusunda çocuklara yönelik bir ders cd’si hazırlatıyoruz. MEB ile görüştük, Bu cd’yi bütün okullara göndereceğiz. DEHA olarak 81 ilde de varız” derken duyarlılığından ötürü Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’ya teşekkür etti.