Türk Askeri’nin 74 yıl önce bugün İskenderun’a girmesini bir başka anlatımla İskenderun’un Kurtuluş Bayramını kutluyoruz. Bu yılki kutlama törenlerinde her nedense 5 temmuz caddesi üzerinden İskenderun’a giriş yapan temsili Türk Askeri, askerlerimize atılan çiçek ve askeri birlik komutanına verilecek olan İskenderun kentinin temsili anahtarı yok… Yıllardır süre gelen böylesi güzellikleri bu yıl bizlere yaşatmayan ve yansıtmayan İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek’i vicdanıyla baş başa bırakıyor ve “Kurtuluş Günün kutlu olsun İskenderun” diyor, gazilerimizi şükranla, şehitlerimizi ise minnet ve rahmetle anıyoruz. Hatay davasına büyük emek veren Ulu önder Atatürk’ü de unutmuyor ve Aziz Atamızı da sevgi, özlem ve saygıyla anıyoruz…
İlçemiz tarihinde 5 Temmuz
1ci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi’ni müteakip 12 Kasım 1918 tarihinden itibaren İskenderun, Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Bir süre sonra Fransızların Suriye’ye bağımsızlık vermek istemeleri üzerine, Türk Hükümetinin müdahalesi sonucu 02.09.1938 tarihinde Bağımsız Hatay Devleti kurulmuştur. Daha sonra 23 Haziran 1939’da Fransızlarla Hatay’ın Türkiye’ye iade anlaşması yapılmış, 30 Haziran 1939’da da, Hatay Meclisi aldığı tarihi bir kararla Hatay Bölgesinin Anavatana kavuşmasını sağlamıştır.
Arkasından TBMM tarafından çıkarılan 07.07.1939 gün ve 3711 sayılı kanunla Hatay Vilayeti kurulmuş, böylece Doğu Akdeniz’in incisi İskenderun’da Hatay İline bağlı bir İlçe olarak Ülkemiz içerisinde şerefli yerini almıştır. 03.07.1938 tarihinde Fransa ile yapılan bir başka anlaşma gereğince de Hatay Bölgesinde asayişi sağlamak üzere, 5 Temmuz 1938 tarihinde Şanlı Ordularımıza bağlı birliklerin güzel şehrimize girişi gerçekleşmiştir. Bu tarih daha sonra İskenderun’un kurtuluş günü olarak kabul olunmuştur.