İskenderun Palmiye Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yıldırım Onur Ağır, çölyak hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulundu.
Çölyak hastalığının, her geçen gün görülme sıklığının arttığını belirten Uzm. Dr. Yıldırım Onur Ağır, “Çölyak hastalığı; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık, vücut bağışıklık sistemi ile ilişkilendirilir. Kronik bir hastalık olmasına rağmen tedavisi mümkündür ve bu hastalığın tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glütenin bulunmadığı sıkı bir diyettir” dedi.
Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
Gluten, buğday, çavdar, yulaf, arpa gibi tahıllardan yapılmış her türlü yiyeceğin tüketilmesiyle çölyak hastalığının tetiklendiğini ifade eden Uzm. Dr. Yıldırım Onur Ağır, “Çölyak hastaları, gluten içeren yiyecekler yediklerinde; karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik ve ishal gibi tipik belirtiler yaşarlar. Bu kısa süreli belirtileri daha sonra kronik şikâyetler takip eder. Çölyak hastalığında, bağırsaktaki mukoza, iltihaplanma nedeniyle zarar görür ve tüm gıda bileşenlerinin emilimi bozulur. Uzun vadede görülen en önemli belirtilerden biri de kilo kaybıdır” dedi.
Çölyak hastalığı tanı ve tedavisi nasıl olur?
Uzm. Dr. Yıldırım Onur Ağır, “Tanı için öncelikle hastanın öyküsü alındıktan ve fiziki muayenesinden sonra, teşhis için birtakım testler istenmektedir. Yapılan testler sonucunda çölyak hastalığı tanısı konur. Çölyak hastalığının tedavisinde ise tek seçenek, diyetten gluten içeren yiyeceklerin tamamen çıkarılmasıdır” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.