Dünyanın en büyük ikinci balinası, İskenderun’da karaya vurdu. Doğu Akdeniz’de nadiren görüldüğü bilinen Uzun Balina (Balaenopteraphysalus)  türünün 12,2 metre boyundaki yavrusu Hatay’ın Limak Port İskenderun Limanında karaya vurdu.
DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ BALİNASI İSKENDERUN'DA KARAYA VURDU PROF. DR. CEMAL TURAN: “NADİR DE OLSA AKDENİZ’DE GÖRÜLEBİLİYORLAR” “ÖLÜM SEBEBİ İLE İLGİLİ ÇOK İHTİMAL SÖYLENEBİLİR” DEV BALİNAYI FAKÜLTE’NİN BAHÇESİN
Liman çalışanlarının kıyıdan gelen koku üzerine fark ettiği Uzun Balina, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın yaptığı incelemenin ardından vinç yardımıyla denizden çıkartıldı. Devasa görüntüsüyle dikkat çeken Uzun Balina, bir TIR’ın arkasında incelemesi yapılmak üzere İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi fakültesine getirildi.
Karaya vuran uzun balinayla ilgili olarak İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, 135-140 yıla kadar yaşadığı tahmin edilen ve 27 metre boya ulaştığı bilinen bu deniz memelisinin dünya genelinde kutupsal iklimden, tropikal iklime kadar tüm okyanuslarda yaşamlarını sürdürürken nadir de olsa Akdeniz’de görülebildiklerini söyledi.
Turan, yaptığı açıklamada; “Uzun balina tek başına gözlenebileceği gibi 6-10 arası gruplarda oluşturabilir. Akdeniz’in en büyük balinasıdır, yeni doğanlar 5-6,5 m, ergin bireyler ise 18-27 m uzunlukta olmaktadır. Ağırlıkları 45-75 ton arasındadır. Kış mevsiminde ekvatora yakın sularda çiftleşen bu balinanın gebeliği 11-12 ay sürer. 5-6 m boyunda doğan yavru balina 6-7 aylık sürede 11-12 m boya ulaşana kadar annesinin yanındadır. Bu süre sonunda ise anneyle ilişkisini keser ve avlarına bağımsız çıkar. Yaklaşık 8-12 yaşlarında cinsel olgunluğa ulaşan bu tür, 2-3 yılda bir 1-6 arasında yavru doğurur. Muhtemelen İskenderun Körfezinde ölü olarak bulduğumuz bu balina 6-7 aylık yavru bir balinadır. Zaten limana gelen kaptanlardan edindiğimiz bilgilere göre bu balina kendisinden çok daha büyük bir balina ile beraber olduğu görünmüş. Ölüm sebebi ile ilgili çok ihtimal söylenebilir ama elimizde net bir bilgi yok. Günümüzde kontrolsüz avlanmaları sonucu sayıları oldukça azalmış olan ve koruma altındaki türler arasında yer alan bu türün dünya genelinde balina avcılığı çeşitli ülkeler tarafından sürdürülürken,Uluslararası Balinaavı Komisyonu (IWC) 2006 yılında bu türün avlanmasına ilişkin bir erteleme kararı yayınlamıştır” dedi.
TIR’ın üstünde halatlarla bağlı olan Uzun Balina, üzerinde yapılan incelemenin ardından fakültenin bahçesine gömüldü. Balinanın bilimsel değerlendirmeler yapılmak üzere İskenderun Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulması düşünülen müzede sergilenebileceği ifade edildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.