Türkiye Odalar ve Borsalar birliği, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Turkcell işbirliğinde başlatılan “Geleceği Yazan Kadınlar Projesi” kapsamında 24 ilde düzenlenen Yazılım Eğitimlerine, Hatay’da İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliği yapıyor.Kadınların mobil yazılım geliştirme alanında eğitilerek, teknoloji sektöründe istihdam kapasitesini ve girişimciliğini artırmak yoluyla ekonomik anlamda güçlendirilmesi, ülke ekonomisine katkıları ve bu hizmetlerde etkin rol üstlenmesini hedefleyen Geleceği Yazan Kadınlar Projesinin, Hatay Sınıf içi eğitimlerinin ilk gününde, TOBB Hatay Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Ugutmen ve Turizm İşletmecisi Dilara Özkaya, iş hayatından örnekler vererek, deneyimlerini katılımcılar ile paylaştı. Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kadınları yazılım konusunda eğitmek, kadınların istihdam kapasitesini ve girişimciliğini artırmak amacıyla bu işe giriştiklerine işaret ederken, TOBB olarak Turkcell ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile işbirliği içerisinde olduklarını hatırlattı. Türkiye’nin en geniş kadın örgütünü oluşturan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin bölgelerinde büyük bir fedakârlık ve öz veri ile projeye destek verdiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Proje ortağımız Turkcell’e ve bu işin başarıya ulaşması için elini taşın altına koyan tüm kadın girişimcilerimize can-ı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.
-Önyargıları yıkacak proje
Teknolojinin dünyanın her yerinde erkeklere özgü bir alan olarak algılandığına işaret eden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi. “Geleceği Yazan Kadınlar’ın başarısı, bu algının ne kadar yanlış olduğunu ispatlıyor. Önyargıları yıkıyor. Nüfus avantajımızı fırsata çevirmek için böyle projelerin sayısını artırmalıyız. Zengin olmak için niceliği nitelikle birleştirmeliyiz. Bugün, yazılım geliştirmeyi biliyorsanız, geleceğin en hızlı büyüyecek şirketlerinde çalışabilirsiniz. Çalışmak bir yana böyle şirketler kurabilirsiniz. Yazılımcı sayımız ne kadar fazla olursa, milyar dolarlık start-up’ların bizden çıkma ihtimali de o kadar yüksek olur.”

Proje; eğitim süreci, proje geliştirme ve final aşaması olmak üzere 3 aşamadan oluşuyor. İllerde Oda ve Borsalarımızın hizmete binalarında gerçekleştirilen sınıf içi eğitimler ile desteklenen programda, Turkcell eğitmenleri yüz yüze ve online eğitim verirken TOBB’un mentorları fikirlerin ticarileşe bilirliği yönünde sürece destek veriyor.
-Hangi illerde eğitim verilecek?
Projenin bilinirliği ve başvuru sayısının artması için proje illerinin TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanları ve kurul üyeleri yerelde ciddi katkı sağlıyorlar. Projenin hayata geçirileceği iller şunlar: Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul Anadolu ve Avrupa Yakaları, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Konya, Kütahya, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon.

Teknolojide kadın istihdamını artırmak amacıyla hayata geçirilen Proje, Barselona’da gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi’nde Kadın için Teknoloji kategorisinde ödül alarak dikkat çekerken, Birleşmiş Milletler ’de Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri toplantısında da iyi uygulama örneği olarak diğer ülkelerden katılımcılar ile paylaşıldı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.