• Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, HASİAD Evi’nde basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. HASİAD Başkanı Tahsin Kabaali, Hatay ile ilgili durum değerlendirmesinde bulundu. Dernek olarak şehrimizin gelişmesi ve kalkınması için tüm enerjilerini ortaya koyacaklarını kaydeden HASİAD Başkanı Kabaali, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bildiğiniz gibi HASİAD 21 yıllık geçmişi olan ekonomik tabanlı bir sivil toplum kuruluşudur. 16.01.2016 tarihinde 11.Genel Kurulumuzu yaparak yönetimi devralmış bulunmaktayız. Bu toplantının amacı yeni Yönetim Kurulu olarak siz değerli basın mensupları ile tanışmak ve ilimizin çözüm bekleyen konuları hakkında bilgi vermek, son 5 yılda (Suriye Krizi öncesi ve sonrası) Hatay İli açısından sürekli değişken olan ekonomik verileri hakkında konuşmak ve önümüzdeki dönemde HASİAD olarak yapmak istediğimiz ve takip edeceğimiz projeleri paylaşmaktır.Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, biz sorun diliyle değil, çözüm diliyle konuşmak istiyoruz. Amacımız siyasi argümanları kullanarak bir yerlere mesaj göndermek değildir. Sadece durum tespiti yaparak var olanın fotoğrafını çekmek ve buradan hareketle somut çözümler önermektir.Son 5 yılda ilimizin değişken ekonomik verileri açısından, 2011 Suriye krizi başlangıcından önceki dönem ile TÜİK ve diğer kurumlar tarafından yayımlanan en son verilerin olduğu 2014/2015 dönemini karşılaştırdığımızda; özellikle ihracat, turizm, işsizlik, kişi başına düşen milli gelir başlıkları altındaki sonuçlara dikkat çekmek istemekteyiz.
• 2010 yılında Türkiye’nin ihracatı 112,1 Milyar dolar iken, 2015’te 133,6 Milyar dolara yükselmiştir. Hatay’ın ihracatı ise, 2010’da 1,7 milyar dolardan 2015’te 1.8 milyar dolara yükselmesine rağmen, 2010 yılında Hatay’ın Türkiye’nin toplam ihracat içindeki payı %1,51’den 2015 yılında %1,34’e düşmüştür.
• 2010 yılında Hatay’a gelen toplam turist sayısı 1.3 milyon iken, 2014 yılında sadece 600 bin civarındadır. Bu düşüşün en büyük nedeni ilimiz üzerinde oluşan olumsuz algıdır.
• 2010 yılında işsizlik oranı Türkiye’de %11,9 iken, Hatay’da bu oran %13,6’dır. 2014 yılının oranları ise Türkiye’de %9,9 iken Hatay’da %15,4’tür. Hatay’daki işsizlik oranı hem Türkiye’ye göre, hem de 2010 yılına göre ciddi bir artış göstermiştir.
• 2008 yılı rakamlarına göre kişi başına düşen milli gelir Türkiye ortalaması 9.384 $ iken, 2014’te 10.389 $’dır. Buna karşılık Hatay’da kişi başına düşen milli gelir aynı yıllarda 5.937 $’dan 6.322 $’a yükselmiştir. Bu yıllarda, Türkiye ortalamasının toplam artışı % 10,7 iken, Hatay’ın artışı % 6,5 civarında kalmıştır. Hatay’daki kişi başına düşen milli gelir Türkiye ortalamasının yaklaşık %40 altındadır.
• Bu konulara çözüm önerileri;
• Hatay üzerindeki olumsuz algıyı yıkmak için,ilimizde ulusal ve uluslar arası spor organizasyonlarının düzenlenmesi,
• Turizmi canlandırmak ve yüz binlerce turisti ilimize çekmek için her yılfestival ile iki yılda bir “Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali”yapılması,
• Tarımda istihdamın ve katma değerin artması için yapımı devam eden Reyhanlı ve Karaçay Barajlarının bir an önce tamamlanması,
• Milli gelirin yükselmesi ve işsizliğin önlenmesi için Hassa OSB’nin hızla kurulması ve buranın serbest ekonomi bölgesi olması, ayrıca Hassa Tüneli projesinin başlatılması ve bu bölgenin denizle bağlantısının sağlanması gerekmektedir.
• HASİAD olarak biz bu öneri ve projelerin şehrimizin ekonomik,sosyal ve kültürel gelişimine çok önemli katkılar sağlayacağına ve ilimizi hak ettiği yere taşıyacağına inanmaktayız.”
• Başkan Kabaali, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.