27‘Hatay İstihdam Şampiyonları’ ödül töreninde 2012 yılında en çok istihdam sağlayan 26 firma ile istihdama özel katkı sunanlara ödülleri verildi. Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Hatay İl Müdürlüğü tarafından Mustafa Kemal Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen törende konuşan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, bölgedeki dünya ekonomisi ile entegre olmuş adeta tek ülke olduğumuzu vurguladı. Lekesiz, dünya ekonomisine entegre olamamış, üretemeyen, büyük oranda tüketici olan ülkelerde bu durumun nedenlerinden birinin de, ‘insan kaynaklarının nitelikli olmaması’ olduğunu ifade ederek, “Türkiye bu anlamda bölgesinde göz dolduran, güven veren, girişimci insanları ile gurur duyan bir ülke” dedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıllarda geleneksel tarım toplumunun hakim olduğu bir dönemde nüfusun yüzde 85’ine yakınının kırsalda yaşarken yüzde 15’inin de kent merkezlerinde yaşadığını, kırsalda yaşayanların ağırlıklı olarak tarımla uğraştığını ifade eden Lekesiz, “Bugün, modernleşme sürecinin de doğal bir parçası olarak, her geçen gün nüfus kentlere doğru yöneldi. Nüfusun yüzde 80’i kentlerde yaşarken yüzde 20’si de kırsal alanda yaşıyor. Bu durum kent lehine her geçen gün daha da değişecek, değişmeli, kırsalda yaşayan nüfus önümüzdeki 30 yıllık dönemde yüzde 10’lara düşecek, düşmeli. Niçin, daha fazla ürün üretip refah düzeyini daha fazla artırabilmemiz için” diye konuştu. Ülkemizde her yıl yaklaşık 900 bin kişinin iş gücü piyasasına dahil olduğunu ifade eden Lekesiz, “Bu insanlarımıza iş lazım, iş olmazsa ülkemiz esenlik, güvenlik, huzur başta olmak üzere, sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik sorunlarla karşılaşır. Ekonomideki bir birimlik büyüme, ortalama 120 bin kişiye yeni istihdam oluşturuyor. Türkiye ekonomisi yılda ortalama 6-7 büyürse her sene yeni iş gücü piyasasına dahil olan gençlerine iş bulabiliyor” şeklinde konuştu. Özel sektörün yüzümüzü ağartacak ciddi yatırımlara imza attığını ifade eden Lekesiz, ilin dinamiklerinin takım ruhu ile çalışması durumunda enerjisini geleceğe daha güçlü bir şekilde aktarılacağını kaydederek, ilimizde de tüm kurum ve kuruluşlarımızın, insanımızın hayat standardını yükseltmek için koşturduklarını kaydetti.
2013 yılının ilk üç ayında ihracatımızda yüzde 27’lik artış yaşandığını, Şubat ve Mart aylarında geçen yıla göre ihracatını en çok artıran iller arasında ilimizin birinci sırada yer aldığını ifade eden Vali Lekesiz, “Bunu sağlayan girişimcilerimizle, iş adamlarımızla, yatırımcılarımızla gurur duyuyoruz. Onların gücünün ülkemizin gücü olduğuna inanıyoruz. 2009 yılında ilimizde işsizlik oranı yüzde 14 iken bu oranın şimdilerde yüzde 9,8’e gerilediğini görüyoruz” dedi.37
Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş da, bir insana iş vermenin dinimiz açısından da son derece güzel ve anlamlı bir davranış olduğuna vurgu yaptı.
Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ise, üniversite çatısı altında devam eden söz konusu faaliyetlerin önemine değinerek, “Yapılan çalışmaların, ülkemizin aydınlık yarınlarını koruma yolunda, insanımızın istihdam sorunlarının çözülmesi anlamında önemli olduğunu ve bunu her vesile ile takdir ettiğimizi belirtmek isterim” dedi.
İş-Kur İl Müdürü Ahmet Bulanık ise, istihdama katkılarından dolayı işadamlarına teşekkür ederek çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Hayrettin Çolakoğlu da, ATSO olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
İşverenler adına konuşan işadamı Fatih Tosyalı ise, istihdam sorununun çözümünün tüm işverenlerin sorumluluğunda olduğuna vurguladı.
Türkiye Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak da, işsizliğin ve açlığın yol açacağı olumsuzluklara vurgu yaparak, insanlara iş ve aş vererek bir çok olumsuzluğun üstesinden gelinebileceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından ilimizde faaliyet gösteren ve en fazla istihdam sağlayan firmalara ödülleri verildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.