Aura Estetik ve Güzellik Merkezi Diyetisyeni Gökhan Akdağ, kurban bayramında beslenme önerilerini sıraladı. Etlerin doğru pişirilmemesi halinde hayvanlardan insanlara hastalık yapıcı mikroorganizmalar bulaştığını kaydeden Diyetisyen Akdağ, açıklamalarının devamında şu görüşlere yer verdi: Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir. Sağlıklı bir bayram geçirmek doğru besin seçiminden başlayıp kurbanlık kesimlerinin doğru şekilde yapılması, etlerin hazırlanması, pişirme yöntemleri ve saklanmasına kadar doğru işlemlerin yapılmasını gerektirir.
KURBAN ETİNİ KESİLDİKTEN HEMEN SONRA TÜKETMEYİN
Kurban bayramında yapılan yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra hatta sabah kahvaltısında tüketilmesidir.Hayvanlardaki mikroorganizmalar kesimden sonra 24 saat içinde ölür ve hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlikte olur. Özellikle mide ve barsak rahatsızlıkları olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir konu da bu dur. Etler soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvanların etleri 0 derecede 7-10 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır ve etin lezzeti artar.
Etler doğru pişirilmezse hayvanlardan insanlara hastalık yapıcı mikroorganizmalar bulaşır:
Etler uygun koşullarda kesilmezse, doğru pişirilmez, uygun sıcaklıklarda bekletilmezse hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, solmonella gibi hastalıklar bulaşabilmektedir.
sıte ıcınEti doğru pişirmek vitamin ve mineral kayıplarını engeller:
Eti pişirme yöntemi etin kalitesini doğrudan etkilemektedir. Etin lezzeti, kokusu, vitamin ve mineral içeriği tamamen doğru pişirme yöntemine bağlıdır. En doğru pişirme yöntemi ise ızgara, fırında, haşlama, ve sebzeli et yemekleri şeklindedir. Etlerin uzun süre yüksek ısıya maruz kalması ( kızartma, kavurma) kanserojen öğelerin oluşumuna neden olmaktadır. Ayrıca mangalda pişirme sırasında etin dış kısmı hızlı şekilde pişmekte proteinler katılaşmakta ve etin iç kısmı çiğ kalmaktadır. Et ile yapılan sebze yemeklerinde ise ekstra yağ ilavesi vücuda ek yük getirmekte ve diyetle alınan yağ miktarının artmasına neden olmaktadır. Etler ızgarada pişirilecekse vitamin kaybını önlemek ve kanserojen madde oluşumunu engellemek için etler ateşten 12-15 cm uzakta olmalıdır ve kömürler kor halini aldıktan sonra etler pişirilmelidir.
Kronik hastalığı olanlar bayramda dikkat!!
Kurban bayramında özellikle obezite (şişmanlık) , kalp damar hastalığı, diyabet( şeker hastalığı), hipertansiyon, mide barsak rahatsızlığı olan kişiler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidir. Kırmızı et doymuş yağ,kolesterol içeriği oldukça yüksek besindir.Etin görünür yağını mutlaka temizleyin. Genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Özellikle kalp damar ve kolestrol hastaları sakatat tüketimininden kaçınmalıdır. Son yapılan bilimsel araştırmalar yağlı kırmızı et tüketiminin kanyağlarında ve ürik asit düzeylerinde artışa neden olduğunu göstermektedir. Fazla kırmızı et tüketiminin kolon, mide , prostat kanseri riskini arttırdığı da bilinmektedir. Bu nedenle haftada 1 veya 2 kez doğru pişirme yöntemi ile kırmızı et tüketimi sağlıklı birey olma anlamında önemli bir adımdır.
Pratik bayram önerileri:
Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin yanında mutlaka C vitamininden zengin sebze/salata/taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntemle hem besin çeşitliliği sağlanır hemde sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır. Etlerin yanında pilav/makarna yerine bulgur/esmer pirinç; asitli gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tüketilmelidir. Meyve suları yerine açık çay bitki çayları( rezene, tarçın, yeşil çay), hamurlu tatlılar yerine meyve veya sütlü tatlılar tüketilmelidir
Günlük 2.5 /3 litre su tüketimi çok önemlidir

Kurban etinin saklanması:
Etler; büyük parçalar halinde değil kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayırıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp buzdolabı poşetlerinde koyularak buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre saklanabilir.
Pişirmek için çıkartılan etler, buzdolabının alt raflarında çözdürülmelidir. Çözdürülen et hemen pişirilmelidir.Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması sağlık açısından tehlikelidir. Herkese sağlıklı ve mutlu bayramlar dilerim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.