Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ulusal düzeyde yayın yapan bir radyonun canlı yayın konuğu oldu.
Programda Hatay’daki yeşil alanların artırılması için özenle çalıştıklarını ifade eden Başkan Savaş, “Teknoloji geliştikçe bazı konuları pas geçip çevremizi unutuyoruz. Çevremizdeki canlıların sağlığını unutuyoruz. Hayat çevre ile birlikte yaşanıyor. Çevremize en az kendimize dikkat ettiğimiz kadar dikkat etmeliyiz. Bu nedenle 1 yılda yeşil alanlarımızı 2 katına çıkardık ve tarıma destek veriyoruz. Bu nedenle bize ülke çapında büyük bir ödül verildi. Şanslı bir coğrafyadayız. EXPO alanımızda da çiçeklerimiz ağaçlarımız gün geçtikçe büyüyor ve yeşil alanımız büyüyor. Hatay’da gelecek nesillere rant değil yeşil alanlar bırakacağız” dedi.
Hatay’da tarımsal faaliyetlere ve kırsal kalkınmaya büyük önem verdiklerinin de altını çizen Savaş, “12 yıllık süre içerisinde köyden kente göç arttı. İnsanlar küçük arazilerini dahi ekemez hale geldi. Tarımda girdi maliyetleri yükseldi. Bu nedenle insanlar arazilerini satıyor. Bu insanlar şehirlere iş bulma umuduyla gidiyor. Bu durum da şehirdeki işsizliği de arttırıyor. Şu anda Hatay’da 75 binin üzerinde insanımızda geçim sıkıntısı var. Üreticilerimize tohum ve fide desteği veriyoruz. Topraklarımızın çoraklaşmasını ve sertleşmesini önlemek için organomineral gübre üretiyoruz. Gübremiz hem Hatay’da hem de çevre illerde büyük ilgi gördü. Bu gübre toprağımızı gençleştiriyor, yumuşatıyor ve verimliliğini yükseltiyor” ifadelerini kullandı.
“SÖZLEŞMELİ TARIMDA 35 BİN AİLEYE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”
Hatay’ın ürünlerinin katma değerini artırmak için de çalıştıklarını söyleyen LütfüSavaş, “21 ton ürün kurutabileceğimiz bir kurutma makinesi kurduk. Kurutulmuş sebze ve meyve ihraç etme potansiyeline sahibiz. Kooperatiflere de destek veriyoruz. Sözleşmeli tarım faaliyetlerimizde 15 bin aileye ulaştık. Bu yılın sonuna kadar 35 bin aileye ulaşmayı hedefliyoruz. Kırsaldaki küçük arsaya sahip insanların dahi kırsalda kalmasını sağlayacağız. İnşallah bunlar ilçe belediyelerimize de örnek projeler olacak” açıklamalarında bulundu.
Lütfü Savaş, tatlı patates üretimini teşvik ederek üreticilerin dönüm başına 60 bin Türk lirası kazanmalarını sağladıklarını söyledi.
Kırsal kalkınma projelerinin 4 yıllık bir hazırlık sürecinden sonra hayata geçirildiğini ifade eden Başkan Savaş, projelerin hazırlık aşamasında, toprak çeşidinden rüzgarın hızına kadar birçok faktörü göz önünde bulundurduklarını belirtti.
HADO’DA HEDEF 100 BİN YOLCU TAŞIMAK
Hatay turizmi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Lütfü Savaş, “Suriye’deki savaş öncesinde turizm çok iyiydi. Savaş ile birlikte sanki savaş Hatay’da oluyormuş gibi bir algı oluşturuldu. Ama biz bunu yendik. 2017 yılında UNESCO gastronomi şehri unvanımızı ve EXPO’yu aldık. Arsuz ve Antakya’daki EXPO alanlarımızı yaklaşık 2 milyon 150 bin kişi ziyaret etti. Hatay Deniz Otobüsü (HADO) projemizi hayata geçirdik. KKTC’ye sefer düzenliyoruz. 19 Mayıs’tan Ekim sonuna kadar Kıbrıs’a 26 bin yolcu taşıdık. Önümüzdeki yıl en az 100 bin yolcu hedefimiz var. Seferlerimizi arttırıyoruz. Tüm bu projelerle Hatay’ın marka değerini artırdık” dedi.
Savaş konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Tarımın ilk uygulandığı ilklerin ve enlerin şehri olan Hatay’ın ekonomik pastadan alacağı dilimi büyütmek istiyoruz. Bisiklet ve karavan turizmini artıracak işler de yapıyoruz. 28-30 Haziran tarihleri arasında bir inanç fuarı yapmayı düşünüyoruz. Hatay, Hristiyan kelimesinin ilk kullanıldığı yer. St. Pierre Kilisesi, Papa tarafından 5. inanç merkezi olarak ilan edilmişti. Bu fuarda Hristiyanların hac vazifelerini yerine getirmelerine de vesile olacağız. Bütün bunlar Hatay’daki ekonomisinin ve turizminin gelişmesine katkı sağlayacak.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.