Miyomlar, kadınlarda rahim kaslarının düzlüğünden, yani kas tabakası nedeniyle meydana gelen bir tür tümör çeşididir. Bir kadın hastalığı olan miyomlar bazen hiç belirti vermez. Kadınların rutin jinekoloji muayeneler sırasında jinekologlar tarafından fark edilir. Biraz sinsi bir hastalıktır. Rutin kontrol dışında aşağıdaki maddeler miyomların belirtisi olabilecek durumlardır;
🔹Regl dönemlerinde kanamaların fazla ve uzun sürmesi, buna ek ara ara kanamaların gelmesi
🔹Sık sık ve gece idrara çıkmak, kabızlık durumu
🔹Tekrarlayan gebelik sonlanması (düşük)
🔹Kısırlık
🔹Uzun ve yoğun süren regl kanamaları nedeniyle kansızlık nedenli anemi durumu, halsizlik ve çabuk yorulma durumu
🔹Karın bölgesinde ele gelen şişlik (kitle)
🔹Ağrılı cinsel birleşme durumları
🔹Genetik faktörler
Bu gibi tekrarlanan ve geçmeyen durumlarda gerekli kontrollerin yapılması erken tanı ve tedavi için oldukça önemlidir.
⚠️Miyom Tanısı Nasıl Konulur?
✔️Pelvik Ultrasonografi: Miyom tanısında ilk yapılması gereken ve çoğunlukla da tanı koyabilen bir yöntemdir. Karın duvarından ve vajinal yoldan uygulanabilir.
✔️Salin İnfüzyon Sonografi: Bazen ultrason ile rahim iç tabakasına doğru büyüyen submüköz miyomlar tam olarak ayırt edilemeyebilir. Rahim içerisinde bulunan submüköz miyom ve rahim içini bozan intramural miyomlar veya endometriyal polipler bu yöntem ile görülerek, tanı konur.
✔️Rahim Filmi (HSG): Miyoma tanı koymak için başvurulan bir yöntem olmamasına rağmen, kısırlık nedenlerini araştırmak için çekilen HSG sayesinde miyomlar tespit edilir.
✔️Histeroskopi: Özellikle submüköz miyomlar, endometriyal kaviteye bası yapan intramural miyomlar veya endometriyal polipler bu işlem ile net olarak görülür.
✔️MR (Manyetik Rezonans): Miyom rahim dışına doğru büyümüşse, dejenerasyona uğrayıp şeklinde değişiklikler meydana gelmişse, MR yol gösterici olabilir.
Op.Dr.Emine Çelik
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Detaylı Bilgi ve Randevu
0850 305 77 55