Tempo Taşımacılık ve Ticaret Ltd. Şti. yönetim kurulu başkanı deneyimli nakliyeci Mehmet Hazırlar ile, Suriye’deki gelişmeler sonrası uluslar arası nakliyecilerin durumunu ve özelleştirilen İskenderun Limanı’nı konuştuk. Mehmet Hazırlar, yıllardır uluslar arası taşımacılık yapan bir iş adamı olarak konusuna hakim. Nakliyeci Hazırlar Suriye’deki son gelişmeler sonrası hem ihracatçının hem de nakliyecinin büyük sıkıntı içinde olduğuna dikkat çekerek şunlar söyledi;
“Suriye, Irak’tan sonra Orta doğuya açılan bir kapıdır. Birleşik Arap Emirlikleri’ne, Katar, Kuweyt, Ürdün, Yemen gibi ülkelerle, nihayetinde S.arabistan’a ulaşmak Suriye üzerinden daha kolaydır. Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle nakliyecilerimiz ve ihracatçımız bir hayli zordadır. Alternatif olarak sunulan Mersin üzerinden yapılan Ro-Ro seferleri de 8-10 günlük bazen 12 günlük süreyi bulduğu için özellikle yaş sebze ve meyve ihracatında tercih edilmemektedir. Bizim ihracatçımızın bazıları son dönemde mecburen ürününü ağırlıklı olarak Suriye TIR’ları ile taşımaktadır. Bizim Türk TIR’ları can ve mal güvenliği nedeniyle Suriye’ye giremezken, Suriye TIR’ları kendi ülkelerinde daha rahat seyir imkanı bulabilmektedir. Üstelikte Suriye TIR’ları ucuz fiyatla Suriye’ye mal taşıması gerçekleştiriyorlar. Bu durumu protesto eden bazı nakliyecilerimiz ve TIR sürücülerimiz geçtiğimiz Cuma günü Cilvegözü sınır kapısında eylem yaptılar. Nakliyecilerimiz madem biz Suriye’ye gidemiyoruz, Suriye TIR’ları da ülkemize girip, bizim taşıyacağımız malları taşımasınlar. Bu fırsatçılık ve haksız rekabettir’ mantığıyla olaya yaklaşıyorlar. Mutlaka Suriye’ye giden Türk TIR’ları var. Onlar da mecburiyetten kelle koltukta Suriye’ye gidiyorlar. TIR sahibinin ya da TIR firmasının piyasaya ve bankalara ödemesi var. Can ve mal güvenliği olmasa da el mahkum bu insanlarımız ekonomik zorunluluktan böylesi bir riske katlanmak durumunda kalıyorlar ve Suriye’ye gidiyorlar. Hatay’da yaklaşık 10 bin TIR var. Suriye kapısı çok riskli hale gelince nakliyeci İran, Türki Cumhuriyetlerine yöneldiler. Buradaki TIR yığılmasından dolayı bu kez İran kapısında nakliye fiyatları düştü ve nakliyeci orada da para kazanamaz hale geldi” şeklinde konuştu.
Limanın özelleştirilmesi isabetli bir karardır
Nakliyeci Mehmet Hazırlar, ayrıca hükümetin Ulaştırma ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla soruna bir an önce çözüm bulmasını isteyerek “bölge nakliyecilerinin sıkıntısı sürerse bu Hatay nakliyecileriyle birlikte yöre ekonomisini daha fazla sıkıntıya sokar. Hükümet konuya dikkatle yaklaşmalı ve nakliyecilerin sıkıntısını çözme adına yeni planlar geliştirmelidir. Aksi halde hem ihracatımız hem de nakliyecimiz Pazar payı kaybedecektir” dedi.
İskenderun Limanı’nın özelleştirilmesi konusuna da değinen Mehmet Hazırlar “Limandaki özelleştirme hamlesini çok olumlu buluyorum. Özel sektör eliyle limanın işletilmesi bence isabetli bir karardır. Limanda büyük yatırımlar gerçekleşiyor. Büyük gemilerin yanaşması adına liman derinleştiriliyor. Gümrüğe ait depo ve antrepolar liman sahası dışına alınarak, limana yeni alanlar ve daha rahat manevra kabiliyeti sağlanıyor. Ağırlıklı olarak konteynır taşımacılığına hazırlanan İskenderun limanı Ortadoğu’nun konteynır taşımacılığını arttıracaktır. Hassa Tüneli Projesi’de limana çok olumlu katkı sağlayacaktır. Her şey yolunda giderse iki, üç yıla kadar bölgemiz liman sayesinde ekonomik ve yeni yatırımlar anlamında çok gelişecektir. Ben kendi adıma umutluyum” diye konuştu.