Bilfen Okulları öğrencileri bu kez de 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ı ağırladı. Bilfen’de öğrencilerle bir araya gelen Sancar’ın ismi okulda yer alan laboratuvarlardan birine de verildi. Nobel ödüllü bilim adamı Aziz Sancar, Çamlıca kampüsü bahçesinde kendisini bekleyen yüzlerce ilköğretim öğrencileri tarafından coşkuyla karşılandı. Küçük Kemancıların mini bir dinletisi ile okula ilk adımını atan Sancar, bir süre Bilfen Okulları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Öztürk ve okul yöneticileriyle görüşerek Bilfen eğitim sistemi hakkında bilgi aldı. İki öğrenci eşliğinde kampüsü gezen Prof. Dr. Aziz Sancar, Bilfen’e özgü olarak geliştirilen “Duvarsız Eğitim” sistemini öğrencilerden dinledi. Okulun her köşesine yerleştirilen projeler vasıtasıyla bilgiyi görsel, işitsel ve interaktif yollarla pekiştirme fırsatı yakaladıklarını anlatan öğrenciler, Sancar’a yaptıkları birçok uluslararası proje hakkında da bilgi verdi.
Adını Taşıyan Laboratuvarda Öğrencilerle Deney Yaptı
Bilfen Okulları, Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adını Çamlıca kampüsündeki laboratuvarlardan birine vererek kendisine anlamlı bir jest de yaptı. Bilfen Ortaokullarından bir grup öğrenciyle adının verildiği laboratuvarda “DNA İzolasyonu” deneyi yapan Sancar, DNA maketi üzerinden kendisine sorular soran öğrencilere DNA’nın yapısını bir kez daha anlattı. Öğrenciler ayrıca Prof. Dr. Sancar’a çalışmaları arasında yer alan “DNA Onarım Mekanizması ve Biyolojik Saat” hakkında da sorular yöneltti. Bir başka laboratuvar ortamında da 3.sınıf Bilim Atölyesi öğrencileriyle bir araya gelen Aziz Sancar bir süre öğrencilerin yaptıkları elektrik deneylerini izledi ve öğrencilerden bilgi aldı. Kendisini bekleyen yüzlerce ilköğretim öğrencisi ile buluşmak üzere konferans salonuna giren Sancar’ı Türkiye’nin ilköğretim düzeyindeki öğrencilerden kurulu ilk ve tek filarmoni orkestrası olan “Bilfen Filarmoni Orkestrası” karşıladı. Kısa bir müzik dinletisinin ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Sancar, DNA tamir mekanizmaları üzerine yapmış olduğu çalışmalardan özel yaşamına kadar öğrencilerin merak ettiği tüm soruları yanıtladı. Bir öğrencinin, “Bilim adamı olmak istiyoruz. Bize ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?” sorusu üzerine Bilfen Okullarını öven Aziz Sancar, “Bilim adamı yetiştirmek konusunda Bilfen çok iyi iş yapıyor. Bilfen’de olduğum için çok mutluyum. Dün akşam İstanbul Teknik Üniversitesinde rektörler ve hocalarla sohbet ederken Bilfen’in bilim adına çok güzel işler yaptığını öğrendim. Okulunuzu çok beğendim. Okulunuz sizi bilim adına çok iyi hazırlıyor. Ben zekadan çok çalışmanın daha değerli olduğuna inanıyorum” cevabını verdi. Bir başka öğrencinin “Vakfınızı kurmaya nasıl karar verdiniz” şeklindeki sorusunu, ABD’ye ilk gittiğinde yaşadığı güçlüklerin böyle bir fikrin oluşmasını sağladığı şeklinde cevaplayan Prof. Dr. Sancar, bir diğer öğrenci tarafından yöneltilen “Türkiye’de en çok neyi özlediniz” sorusunu “Ankara simidi bir de İzmir inciri” şeklinde cevapladı. Bilfenli bir öğrenci Prof. Dr. Sancar’dan izin isteyerek eşine İngilizce yönelttiği soruda Nobel sahibi birinin eşi olmayı sordu. “Sabahın erken bir saatinde Nobel komitesinin telefonuyla uyanmak çılgın bir şey” diyen Gwen Sancar, eşinin çok çalışkan biri olduğunu, Nobel sayesinde çok güzel insanlarla tanıştıklarını söyledi. Bilfen Okulları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Öztürk, günün anısına plaket takdimi öncesi yaptığı konuşmada, “Prof. Dr. Sancar’ın ziyareti tüm Bilfen öğrencileri için özel bir önem taşıyor.” diyerek şunları söyledi: “Sn. Sancar, sizi Bilfen Okullarında ağırlamaktan gurur duyduk. Bugün burada olan tüm öğrencilere ilham kaynağı oldunuz. Ümit ediyorum ki gelecekte bir gün Bilfen Okullarından bir öğrencimiz de ülkemize, sizin gibi Nobel ödülü kazandırma onurunu bize yaşatır. Bugün bizimle olduğunuz için teşekkür ediyorum.”
Bilfen Öğrencilerinden TEOG’da Sancar Başarısı
Geçtiğimiz ay yapılan TEOG sınavında, TEOG – 1 konusu olan DNA’nın yapısı ile ilgili 2015 Nobel Kimya ödülünü alan Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz SANCAR’ın çalışmalarına dair de bir soru gelmişti. Bilfen Ortaokullarından sınava giren 925 öğrencinin tamamının bu soruya doğru yanıt vermesi bilimsel gündemi yakından takip eden Bilfenli öğrencilere oldukça büyük bir avantaj sağladı