PRP nedir?
PRP uygulamasında kişinin kendi kanından ayrıştırılan plateletlerin kullanılır ve bu işlemlerin steril şartlarda yapılarak, enfeksiyon ve alerji riskinin en aza indirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca uzun etkilidir, derinin doğal biçimde yeniden yapılanmasına yardımcı olur.
Plateletler ne işe yarar?
Plateletler veya trombositler vücudumuzda hasarlı dokuları onaran büyüme faktörlerini yapısında barındıran kan elemanlarıdır. PRP uygulamasında hasarlı dokuya kan dolaşımıyla taşınabilecek olandan çok daha fazla platelet verilir. Bu amaçla diş implantlarında, ortopedik girişimlerde ve iyileşmeyen yara tedavilerinde başarıyla kullanılmaktadır.
Dermatolojide PRP uygulaması hangi amaçla yapılmaktadır?
Deri yaşlanması ekstrensek (dış) ve intrensek (iç) faktörlerin etkisiyle oluşan bir süreçtir. Bu süreçte derimiz bazı fiziksel özelliklerini kaybeder. Derimizi gençleştirmeye yönelik girişimlerin birçoğunda ( kimyasal soyma, lazer gibi) deride hasar yaratılarak, aynı yara iyileşmesinde olduğu gibi derinin iyileşme sürecini uyarmak hedeflenir. PRP uygulamasında iyileşme sürecinde salınan büyüme faktörlerinin daha yoğun bir şekilde deri içine verilmesi amaçlanmaktadır.
PRP dermatolojide hangi alanlarda kullanılmaktadır?
Lazer, peeling, roller uygulamaları sonrası derinin hızla yapılanmasını sağlamak, Kırışıklıkları azaltmak, Deriye esneklik ve parlaklık kazandırmak, Her türlü yara izini ( sivilce, ameliyat, çatlak vb) azaltmak, Saç dökülmesini düzeltmek.
PRP uygulaması hangi bölgelere yapılabilir?
Estetik amaçlı uygulamalarda; yüz, boyun, dekolte, eller, bacak içleri, kollar gibi vücut bölgelerine uygulanabilir. Yüzde ve vücutta lifting etkisi sağlar.Saç dökülmesi ve sakal kıran tedavisinde tek başına ve diğer tedavilere yardımcı olarak kullanılır.Deride yıllarca ultraviole ışınlarına maruz kalmanın sonucunda oluşan kırışıkların düzelmesi,lekelerin giderilmesi çöküntülerin giderilmesi, esneklik ve parlaklığın kazandırılmasını sağlamak için kullanılmakla birlikte,hamilelik ile oluşan lekelerde de son derece iyi sonuçlar veren bir tedavidir.İyileşmesi uzun süren yara, çatlak ve deri niteliğinin zarar gördüğü durumların kontrolünü sağlamak amacıyla da kullanılır.
PRP uygulaması nasıl yapılmaktadır?
Uygulamanın yapılacağı kişiden kan alınır, steril ortamda santrifüj edilerek plateletten zengin plazma elde edilir. Bu plazma enjeksiyon yoluyla deri içine verilebilir veya lazer, roller uygulamaları sonrası kağıt bir maskeye emdirilerek uygulanabilir. Derin kırışıklıkları gidermek amacıyla dolgu olarak da kullanılabilmektedir.
Kaç uygulama yapılması önerilmektedir?
2-3 hafta arayla 3-4 uygulama yapılması önerilmektedir. İlk uygulama sonrası ciltte sağlıklı bir parlaklık ve ışıltı görülecektir, ancak tam etki yineleyen uygulamalarla elde edilmektedir.