İki aşamalı gerçekleştirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavlarının (TEOG) ikinci aşaması bugün tamamlandı. Tüm öğrenciler TEOG-2 sınavına göre çok daha az kazanımdan sorumlu oldukları TEOG-1’den iyi bir sonuç alabilmek için ter döktüler. İkinci sınav günü sırasıyla Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden sınava giren öğrencilere, her dersten 20 soru soruldu. Bu seneki soruların geneline bakıldığında geçtiğimiz iki yıldaki sorulara göre, soru zorluk derecelerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Bilfen Ortaokulları bölüm başkanları sınav sonrası ilk değerlendirmelerini yaptı. Buna göre,
Bilfen Ortaokulları Fen Bilimleri Bölüm Başkanı – Yasemin DÜNDAR
Tartışmaya Açık Soru Var!
Sınavın kazanımlara uygun ancak son zamanlarda yapılan en zor sorulardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Sorular deney düzeneklerini sorgulayan, bilgi düzeyi yüksek, yorum yeteneği gerektiren bir yapıya sahiptir. A kitapçığındaki 13.soru, soruda verilen bilgi doğrultusunda tartışmaya açık bir sorudur. Soru kökü “Hangi düzeneklerdeki değerler tabloya doğru yazılmış olabilir?” ifadesini içerdiği için üç farklı seçenekte doğru kabul edilebilir. Sorudaki düzenekler birbirinden bağımsız değerlendirilirse cevap D şıkkıdır. Fakat düzenekler birbirine bağımlıysa bu durumda sorunun cevabı B ve C olabilir. Soruda bilgi olarak düzeneklerin birbirine bağımlı ya da birbirinden bağımsız olması belirtilmediği için öğrenciler çelişkide kalmıştır.
Bilfen Ortaokulları Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı – Havva GÜNEŞ
IMG_0147 IMG_0173 IMG_0183Nitelikli Bir Sınavdı
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınav soruları, müfredata ve Millî Eğitim Bakanlığının yayımlamış olduğu kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır. Öğrencilerin, kavramsal tarih bilgisini, yer ve konum bilgisini çok iyi ölçen sorulardan oluşan orta zorlukta, çok nitelikli kabul edilebilecek bir sınav olduğunu görüyoruz. Sınavda birinci ünite olan “Bir Kahraman Doğuyor” ünitesinden toplam 8 soru, ikinci ünite olan “Millî Uyanış: Yurdumuzun işgaline Tepkiler” ünitesinden 10 soru, üçüncü ünitede yer alan “Doğu Cephesi ve Güney Cephesi” konularından da toplam 2 soru çıkmıştır.
Bilfen Ortaokulları İngilizce Bölüm Başkanı – Müjgan YEŞİLOĞLU
Kelime Bilgisi Kuvvetli Olan Avantajlı
Bütün sorular üç ünitenin kazanımlarına eşit olarak dağıtılmıştır. Kazanım dışı herhangi soru yoktur. Hedef kelimeler daha çok diyalog ağırlıklı ve parça içinde anlamını bulmaya yönelik olarak sorulmuştur. Görsel sorular kelimeleri birebir ölçmeye yönelik olarak verilmiştir. Soru köklerinde kullanılan kelimenin anlamını bilmek, soruların cevabını doğru bulma konusunda önem teşkil etmektedir. A kitapçığındaki 8. soru çok ayırt edici bir sorudur. Sorunun doğru cevaplandırılabilmesi için “However” bağlacının doğru kullanımının bilinmesi gerekmektedir. Genel anlamda hedef kazanımların İngilizce dil yapısına uygun şekilde ölçüldüğü görülmüştür.

Rehber Öğretmenlerin gözünden TEOG-1 Değerlendirmesi
İki güne yayılarak uygulanan ve aralarında yarım saatlik aralar bulunan, 3 oturumdan oluşan TEOG sınavının öğrenciler üzerindeki psikolojik etkilerini değerlendirdiğimizde üzerinde önemle durulması gereken bazı hususlar olduğu görülmektedir. Öncelikle her iki günün de ilk sınavında çelişkili soruların bulunması, zaten kaygılı ve heyecanlı olan öğrencileri olumsuz etkilemektedir. Öğrencilerin aralardaki yarım saatlik molalarda arkadaşlarıyla bir araya gelip değerlendirme yaptıklarında kaygılarının yükseldiği ve motivasyonlarının düştüğü görülmektedir.. Bu duygu durumu, öğrencilerin girecekleri bir sonraki sınavda da performanslarını olumsuz etkilemektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.