Arsuz Belediyesi, haşere mücadelesini Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan ilaçlarla gerçekleştiriyor
“Vatandaşın rahatı için görevdeyiz”
Arsuz Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü, özellikle yaz aylarında sivrisinekten şikâyet eden Arsuzlular’ın rahat etmesi için ilaçlama çalışmalarını geniş çaplı sürdürüyor. 3 aylık periyodik dönemler halinde çalışmalarını sürdüren ekipler, Arsuz’da güçlü etki biçimi ve hedef dışı diğer canlılara zarar vermemesi nedeniyle ”üçüncü nesil güvenli larvasit ” olarak adlandırılan SUMILAR V 0,5 G adlı ilacı uygulamaya başladı.
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ve başkan yardımcısı Sedat Deveci’ye yeni ilaç hakkında bilgiler veren Arsuz Belediyesi Çevre ve Kontrol Müdürü Veteriner Hekim Şerif Akçalı, belediye sınırları içerisinde bulunan ve larva üremesine elverişli olduğu tespit edilen tüm dere ve su yataklarında ilaçlama çalışmasının yapıldığını söyledi. Sivrisinek, sinek ve haşere oluşumunun önüne geçilmesi açısından erken dönemde yapılan larva mücadelesinin son derece önemli olduğunu dile getiren Akçalı, “Kullandığımız SUMILARV 0.5 G isimli ilaç, bir gençlik hormonu mimiği olan “Pyriproxyfen” aktif maddesini içermektedir. Larva mücadelesi, vektör mücadelesinin en önemli safhasını oluşturmakta olup, bu mücadelenin zamanında yapılması daha sonraki aşamalarda karşılaşabileceğimiz vektör popülâsyonunda yüksek oranda azalma ve tasarruf sağlayacaktır. Çevre dostu olan, Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından onaylanan, toksin ve nörotoksik kimyasalları içermeyen, normal dozda kullanıldığında içme suyuna bile katılabilen SUMILARV 0.5 G’nin bir özelliği de hedef canlı dışında hiçbir canlıya zarar vermemesidir. İlacın etki mekanizması; sivrinsek, karasinek, bit, pire, kene, hamamböceği gibi parazitlerin larva ve nimf(kurtçuk ve uçmadan önceki dönemi) üzerinde etki göstererek, uçkun hale gelmesini engelleyerek zararı ortadan kaldırmaktır. Toksit etkisi olmadığından dolayı ilaç doğanın ekolojik dengesi üzerinde de olumsuz etki yaratmaz, çevre sağlığını olumsuz etkilemez ve hatta derelerin denizle bağlantısı olduğundan deniz canlılarına da kesinlikle zarar vermez” dedi.
“Birlikte mücadele şart”
İlaçlama ve larva mücadelesinde vatandaşların da kendilerine yardımcı olmalarını isteyen Akçalı, “Sinek uçkun hale geldikten sonra yapılan mücadelede başarı şansımız çok az. Geniş, dağınık ve tarıma dayalı açık arazilere sahip olduğundan dolayı Arsuz’da bu konuda daha başarılı olabilmemiz için altyapı çalışması yapılıncaya kadar vatandaşlarımızdan özellikle banyo ve lavabo gibi atık sularını kanaletler, dere yatakları ve buna benzer sinek üremesine elverişli alanlar yerine foseptik çukurlarına bırakmaları gerekiyor. Herkesin çevre duyarlılığı ile hareket etmesi ve birlikte mücadele etmesiyle daha çok başarı sağlanacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
“Üzerimize düşeni yapıyoruz”
Dere ıslah çalışmalarının Devlet Su İşleri(DSİ)’ne ait olduğunu anımsatan ve Arsuz’da da gerekli bölgelere müdahale edilmesi için DSİ ile gerekli temasların yapıldığını anlatan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha da, “Halk sağlığını ilgilendiren konularda belediyemiz üzerine düşen her türlü görevi büyük bir hassasiyetle yerine getiriyor. Erken dönem larva mücadelesinin yanı sıra, yaz aylarında da sinek ve haşereyle mücadeleye devam ediyoruz. Bizler vatandaşın huzuru ve rahatı için görevdeyiz” dedi.