Teknolojiyi eğitime en hızlı adapte eden ve en verimli şekilde kullanan Bilfen Eğitim Kurumları, öğrenimi sınıf duvarlarının dışına çıkararak öğrencilerin evlerine ulaştırıyor. Okul dışındaki öğrenme süreçleri kapsamında, ilk kez geçtiğimiz öğretim yılında başlayan ve büyük ilgi gören E-Etüt uygulamaları bu yıl da devam ediyor. Öğrenciler evlerinden ya da istedikleri farklı bir lokasyondan bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonlarının başına geçerek eğitimlerini sürdüyor. Projelerin detaylarını Bilfen İlköğretim Kurumları Bilgi Teknolojileri Koordinatörü Güray Kaymaz anlattı:

Bilfen'de Teknoloji (1) Bilfen'de Teknoloji (1) Bilfen'de Teknoloji (2) Bilfen'de Teknoloji (2) Bilfen'de Teknoloji (3) Bilfen'de Teknoloji (4) Bilfen'de Teknoloji (5)Ders anlatım videoları, e-etüt uygulamaları nasıl gidiyor. Bu çalışmalar amacına ulaştı mı?
Bu konudaki temel amacımız öğrenme süreçlerini okul sınırlarının dışına çıkarıp, öğrencilerimizin doğru içeriklere ulaşabilmesini ve etkileşimli olarak derslerde gördükleri konuları pekiştirebilmesini sağlamaktır. Kalıcı öğrenmedeki en önemli unsurlardan birisi de farklı yöntemlerle tekrarlardır. Bunu hem eş zamanlı hem de önceden kaydedilmiş ve farklı nitelikte sunduğumuz içeriklerle sağlıyor, öğrencilerimiz için kendi öğrenme stillerine en uygun kaliteli içeriklere ulaşabilme imkânı veriyoruz. E-etüt uygulamasına katılarak, öğretmeninden eş zamanlı ders dinleyen, gerektiğinde soru sorarak dersi takip edip bundan çok yararlanan öğrencilerimiz de var, istediği bir konuya ait ders anlatım videolarını evinde sessiz bir yere çekilerek dinleyen ve bundan çok yararlanan öğrencilerimiz de var. Bu noktada önemli olan kaliteli içerikler ve doğru sunumdur.

Eğitim teknolojileri konusunda sırada ne gibi yenilikler var?
Bu doğrultuda çalışmalarımız büyük bir hızla ve emin adımlarla devam ediyor. Bu yıl 8. sınıflarımız ile uygulamaya geçtiğimiz Evdeki Öğretmen projesi bunlardan biri. Portal ve sanal okul uygulamalarından oluşan Evdeki Öğretmen projesi, her öğrencinin ihtiyacına göre kişiye özel eğitim imkânı sunulan bir çalışma ortamıdır. Evdeki Öğretmen Portalının Ev Çalışması modülü ile öğrencilerin farklı soru tiplerinden oluşan ev çalışmalarını dijital ortamda yapabilmeleri sağlanıyor. Evdeki Öğretmen Portalının Eksik Tamamlama modülü ile ise her öğrenciye, ihtiyacı olan konularda özel olarak hazırlanmış kazanım bazlı eğitim videolarını izleyebilme, doğru yanıtlayamadıkları soruların çözümlerini izleyebilme ve yeni sorularla kendini test ederek eksik olan kazanımlarını giderebilme imkânı sağlanıyor.

Sanal Okul nedir? Eğitimin eğlenceli boyutu mu?
Bu çalışmaları öğrencilerin biraz daha eğlenceli bir ortamda yapabilmeleri için Sanal Okul uygulamasını geliştirdik. Sanal Okul ile öğrenciler gerçek hayatla birebir uyumlu olarak geliştirilen Bilfen sanal dünyasında kendi şekillendirdikleri avatarlarıyla yer alıyor, ilgi çekici bir çalışma ortamında arkadaşları, öğretmenleri ve nesnelerle iletişim kuruyorlar. Sanal okulda asenkron (önceden kaydedilmiş görüntüler) eğitimin yanında senkron (canlı interaktif) eğitim olanağı da sunuluyor. Öğretmenlerde tıpkı öğrenciler gibi sanal okulda avatarları ile yer alıyor ve senkron eğitim uygulamaları yapabiliyor. Bir başka projemiz de yine Evdeki Öğretmen projesi gibi benzersiz ve iddialı bir proje olan Bilfen Eğitim Portalı projesi. Bilfen öğrencileri için özel olarak hazırlanmış çalışma fasiküllerinin dijital olarak yer aldığı bir çalışma ortamı burası. Tabi bu dijital fasiküller, kazanım bazlı video ve etkinlikler ile zenginleştirilmiş olarak portalda yer alıyor. Çocuklar pekiştirmek istediği kazanıma yönelik portalda yer alan bir videoyu izleyebilir ve o kazanımla ilgili etkinlikleri yaparak eğlenceli bir şekilde tekrar yapabilir. Fasiküllerde çalışırken favori sayfa belirleyebilir, önemli bulduğu metni vurgu olarak seçebilir, notlarını sistem üzerinde tutabilir. Üstelik tüm bu çalışmalar sistem üzerinde saklanır. Fasiküllerdeki ödevler bu portal üzerinden yapılarak öğretmenlere gönderilebilir. Öğrencinin, semantik sıralama ile hızlı arama yapabileceği bu portal, Responsive özelliğiyle akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar gibi her türlü cihazla çalışma ve smart draw (akıllı çizim) desteğine de sahip.

Eğitimde teknolojiyi kontrollü ve verimli kullanabilmek için nelere dikkat etmeliyiz?
Sadece eğitimde değil her alanda teknoloji kullanımı bilinçli olmayı gerektirir. Teknolojiyi yok sayıp kullanmamak da, tamamen özgür bir şekilde sınırsızca kullanmak da doğru değildir.
Sosyal ve duygusal gelişim ile akademik başarı için internet ve bilgisayar kullanımının kontrollü ve sınırlı olması gerekir. Bu noktada en önemli unsurlar içerik ve süredir. İçerik, eğitimi destekleyici, problem çözme ve stratejik düşünme becerisini geliştirmeye yardımcı olmalıdır. Bilgisayar başında geçirilen süresinin uzun olmaması ve bağımlılık yaratan, şiddet içeren oyunlardan da uzak durulması önemlidir. Özellikle internet dünyası uçsuz bucaksız bir ortamdır. Bu konuda Bilfenli öğrenciler çok şanslı çünkü e-Etüt Uygulamaları, Evdeki Öğretmen ve Bilfen Eğitim Portalı gibi projelerle doğru içeriklere ulaşıyor, güvenle çalışabilecekleri teknolojik ortamlarda bulunuyorlar.