Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu bir dizi programa katılmak üzere teşrif ettiği ilimizde ilk olarak 13 tesisin temel atma ve ORKÖY kredileri kullandırılan köylülere sertifika dağıtım törenine katıldı.Antakya Kültür Merkezi’nde saat 14.00’te düzenlenen törene Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Hatay Valisi Ercan Topaca’nın yanı sıra Hatay milletvekilleri Orhan Karasayar, Adem Yeşildal, Hacı Bayram Türkoğlu, Fevzi Şanverdi, Mehmet Öntürk, Vali Yardımcıları Orhan Mardinli, H. Volkan Köksal, Bilal Bozdemir, Bilal Ölmez, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, AKP İl Başkanı Ahmet Atıç, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesindeki üst düzey yöneticiler ve çok sayıda vatandaşımız katıldı. Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptığı konuşmada Hatay için ne yapılsa az olduğunu ifade ederek, “Dünyada kriz var. Bakın etrafımız ateş çemberi. Eğer biz Türkiye’de birlik beraberlik ve kardeşliğimizi muhafaza edersek burası huzur iklimi adası olacaktır. Ülkemizin ekonomisi güçlü bir ekonomi, hükümet ve devlet ile birlik, beraberlik ve kardeşlikle bu huzur iklimi sağlanıyor. İnşallah bu kardeşlik, birlik, beraberlik daha da pekişerek ilelebet devam edecek. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.’’ dedi.
-İnsanı Yaşat Ki Devlet Yaşasın-
Ülkemizin her zamankinden daha güçlü olduğunu ifaden Bakan Eroğlu, ‘’300 yıldan bu yana bu topraklardaki insanları parçalamak, bölmek, yok etmek için uğraşan ülkeler var. O zaman bunun adı şark meselesiydi. Şimdi adı değişti Ortadoğu meselesi oldu. Allah’a şükür milletimiz büyük bir millet. Şu anda dünyada kriz varken Türkiye’de teğet bile geçmeden, atlattı. IMF’ye borcumuz vardı geçmişte. Bu millet bu 23 milyar dolar borcu ödedi, IMF’ye de 5 milyar dolar borç vermek üzere protokol imzaladı. Merkez Bankası tamamen dövizle doldu, nereden nereye. Bu milletten aldığımızı millete hizmet olarak aktarıyoruz. Biz şuana kadar 3 bin 100’den fazla tesisi açtık. 76 şehirde su yoktu, buralara su verdik. Barajlar, göletlerin temeli atılırdı, unutulurdu. 320 baraj inşa ettik. Türkiye’nin en büyük barajlarını biz inşa ettik. Göletlerde dünya lideriyiz, barajlarda da ilk üçe giriyoruz. Üç fidan kesiliyor konuşuyorlar, biz 3,5 milyar fidan diktik.” dedi. Hatay’da 60 yıl boyunca hayal olan Reyhanlı Barajı’nın temelinin atıldığını hatırlatan Bakan Eroğlu, buranın önümüzdeki yıl bugün bitirilme sözünü vererek, ödenek sıkıntısının bulunmadığını ifade etti.
-Su Medeniyettir-
Temeli atılacak 13 tesisin 2’sinin baraj, 2’sinin sulama tesisi, birinin ulaşım ve 8’inin ise taşkın koruma olduğunu belirten Bakan Eroğlu, bu tesislerle 11 bin 500 bin dekar tarım arazisinin sulanacağını, 5 ilçe, 3 yerleşim yerinin taşkınlardan korunacağını söyledi. 2016, 2017, 2018 yıllarını Hatay’da Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak yatırımlarda hamle yılı olarak ilan ettiklerini vurgulayan Eroğlu, “Hatay’a heybemiz dolu geldik. Daha önce geldiğimizde de müjdeler verdik ve bunların hepsini tamamlıyoruz şuanda. Daha önce 2014’de 39 müjde vermiştik, 593 milyon lira, bunlar yıldırım hızıyla devam ediyor. Bunlara ilave 18 müjdeyle geldim. Bunun da maliyeti 112 milyon lira. Temeli atılacak 13 tesisin yanı sıra 18 müjde. Böylece 1,5 yılda verdiğimiz müjdelerin toplamı, 57 müjde ve 705 milyon lira. Bu tesisler Hatay başta olmak üzere tüm Türkiye için hayırlı olsun” diye konuştu. Hatay için çok güzel hizmetler yapacaklarını ifade eden Bakan Eroğlu, 2019 yılına kadar yapılacaklarla ilgili eylem planının hazırlandığını, bunların bir bir gerçekleştirileceğini söyledi. Bugün temelini atacağımız 4 sulama, 8 taşkın ve 1 içme suyu projesinin ilimize, ilçelerimize ve vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ederek sözlerine başlayan Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, Hatay’ın her yönüyle her türlü güzelliğe sahip, verimli ve mümbit arazilerle dolu olduğunu ifade ederek, ‘’Bu araziler işlendikçe değeri artan topraklara sahiptir. Bu kadar güzellikler bir arada olunca bazı sıkıntılarımız da olabiliyor. Bunların en başında taşkınlar geliyor. Geçmişten günümüze sürekli bu sorunlar yaşanmış ancak son dönemde yapılan dere ıslahları ile sıkıntı yaratan dereler bir bir kontrol altına alınmıştır. Ve gün geçtikçe bu sıkıntıları gündemimizden yavaş yavaş çıkarıyoruz. ‘’ dedi.
-Hatay Tarihinin En Önemli Projesi-
Bugün temelini atacağımız projeler sayesinde vatandaşlarımızın can güvenliğinin de sağlanacağını belirten Sayın Topaca, ‘’Bu projeler aynı zamanda halkımızın refahını da arttıran bir hususa sahiptir. Ektiğiniz diktiğiniz bahçeyi bir sel alıp gittiği zaman onca emek boşa gidiyor. Bu projelerle bu gibi sorunlar ortadan kalkacaktır. Geçmişte uzun yıllar düşünülüp bir türlü başlanamayan Reyhanlı Barajı sayesinde de 600 bin dekarlık alan hem sulanacak hem de taşkınlardan korunacaktır. Bu proje belki Hatay tarihinin en önemli projelerinden birisidir. Vatandaşlarımızın şunu bilmesini istiyoruz. Yaşanan gecikmeleri gün be gün takip ediyoruz. Bunlar bizden kaynaklı gecikmeler değildir. Firmaları bu konuda sıkıştırıyoruz. Önümüzdeki bir iki yıl içerisinde tüm müştemilatı ile birlikte bu projeleri vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.’’ şeklinde konuştu. Hatay Milletvekili Adem Yeşildal ise yaptığı konuşmada bugün Hatay’ımız için önemli bir günü daha yaşadıklarını ifade ederek, ‘’Toplam maliyeti 71 milyonu bulan önemli yatırımların Sayın Bakanımızın önderliğinde temelini atacağız. Allah’ın izniyle bunları da süratle tamamlayıp milletimizin hizmetine sunacağız. Hatay son 13 yılda 14 milyar liralık yatırım desteği aldı. Bunun için emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz. Özellikle Karaçay ve Reyhanlı Barajımız ve Menzelet Projelerimiz bunlar Hatay’ın master sulama projeleri içinde temel taşlarıdır. Bunlar Hatay’ın yıllardır özlemini çektiği yatırımlardır.’’ dedi. Reyhanlı Barajı’nda yaşanan küçük gecikmelerin yargısal süreçler ve kamu ihale mevzuatından kaynaklandığını ifade eden Yeşildal ödenek ile ilgili hiçbir sorun yaşanmadığına vurgu yaptı. Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez ise ‘’Orman ve Su İşleri Bakanlığı ormanlarla her zaman yakından ilgilendi. 2003’ten 2015 ‘e kadar ormanlarda politika değişikliği yaparak eskiden çam, meşe, kayın ekerken Sayın Bakanımızın talimatları ile bundan sonra orman köylüsünün yerinde kalkındırılması için gelir getirici türler dikmeye başlandı. Bu önemli bir değişikliktir. Orman alanlarında köylümüzün istediği yere ceviz, badem, defne, ıhlamur, kestane gibi sizlerin gelirini katlayacak ne varsa ne istiyorsanız biz bundan sonra bunları dikmeye başlayacağız. Geçmişte zeytine kimseyi dokundurtmazken orman teşkilatı olarak zeytin ağaçlarını beraber aşılayacağız ve sizlere vereceğiz. Zeytini sizin, 40-49 yıl sizin. Ayrıca boş alanlara da zeytin dikeceğiz. Çünkü Akdeniz coğrafyasında zeytin çok önemlidir.’’ şeklinde konuştu.
-Hatay Her Şeyin En Güzeline Layıktır-
DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Deniz ise ‘’Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ülkemizin önemli kentlerinden biri olan barışın, hoşgörünün merkezi Hatay’da Sayın Bakanımızın teşrifleri ile inşa edilecek 13 adet tesisin temel atma merasimlerini gerçekleştireceğiz. Bu tesislerin ikisi baraj ikisi sulama tesisi bir adet içme suyu rekasyonu ve sekiz adet taşkın koruma tesisidir.71 milyon liraya mal olacak bu tesislerle 11500 hektar arazi sulanacak ve sekiz yerleşim yeri taşkınlardan kurtulacaktır. Hatay’a son 13 yılda 951 milyon liralık Devlet ve Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yatırımlar yapılmıştır. Hatay her şeyin en güzeline layıktır.’’ dedi. Yapılan konuşmaların ardından temeli atılacak 13 tesis için kurdele kesildi ve ardından ORKÖY kredileri kullandırılan köylülere gelir getiren tür sertifikasının dağıtımı kurayla yapıldı. Törene katılanlara selvi ve defne fidanı verilmesinin ardından Bakan Eroğlu’nun buradaki programı sona erdi.