Oyun oynamak, çocuğun hayatı tanıması yolunda hiç kimseden öğrenemeyeceği konuları, kendi deneyimlerini oluşturarak öğrenmesini sağlar. Bir çocuğun hayatında oyunun tartışılmaz bir önemi vardır. Biz de oyunun çocuğunuzun hayatındaki önemini sizler için araştırdık.

• Çocuğunuz oyun oynarken aslında duygularını ve ihtiyaçlarını ifade eder ve birçok sorununu da kendi başına çözebilme yeterliliği kazanır.
• Toplum ve ahlak kurallarına uyum göstermeyi de oyun yoluyla öğrenir.
• Her şeyin ötesinde, bir sorun yaşadığını düşündüğünüz çocuğunuzu, sadece oyun oynarken izlemeniz bile sorunun kaynağı hakkında önemli bilgiler edinmenizi sağlar.
• Çocuklar oyun oynarken son derece doğal, içten ve maskesizdir. Bu nedenle çocuğunuzla ilgili aklınıza takılan, onun hakkında bilmek istediğiniz gerekli tüm bilgilere; oyun oynarken onu izleyerek ulaşabilirsiniz.

sıte ıcınÇocuğun doğal dürtülerinden biri olan oyun, kendiliğinden şekillenen, onun öğrenmesini, yaratıcılığını geliştirmesini ve enerjisini boşaltabilmesine yarayan keyifli bir etkinliktir. Çocuk oyun oynarken çevresindeki pek çok kişiyi taklit eder. Bu da onlara yaşam tecrübesini arttırmak için olanak sağlar. Oyun yoluyla üzüntü ve sıkıntılarından kurtulur, farklı özellikteki nesnelerle oynarken kavramları, sayıları ve buna benzer pek çok bilişsel yeteneğini de geliştirme imkanı bulur. Sizlerin nasıl bir işi varsa ve her sabah gidip büyük bir ciddiyetle çalışıyorsanız, çocuklarımızın işinin de OYUN olduğunu asla unutmayınız. Oyun yoluyla çocuk, bir toplum içinde yaşamanın kurallarını, paylaşmayı, yardımlaşmayı, saygı göstermeyi öğrenir. Çocuğa kendini rahat ve huzurlu olabileceği bir oyun ortamı yaratmak önemlidir. Böyle bir ortamda çocuk yaş özelliklerine göre bazen bir arkadaşıyla, bazen büyükleriyle, bazen de tek başına oynamayı tercih eder. Oyun yoluyla zihinsel, bilişsel, sosyal ve dil gelişimlerini hızlandırır. Zaman zaman oyun içinde arkadaşları ile tartışabilir, böyle durumlarda sorunlarını nasıl çözebileceğini öğrenir. Kimi zaman oyunun lideri, kimi zamansa oyundan dışlanan kişi olabilir. Yaşadığı minik sorunları çözebilmeyi yine oyun yoluyla edindiği tecrübelerle kazanır.

kaynak : Psikolog Serap Duygulu